Élmények várják a diákokat

Kémiai kísérletet is láthattak a nyitókonferencia résztvevői
Kémiai kísérletet is láthattak a nyitókonferencia résztvevői - © Fotó: a szerző
Nyíregyháza – Az új programmal a Nyíregyházi Egyetem a megye és a régió középiskolásait szeretné megnyerni.

Különleges világ tárulhat az érdeklődő középiskolások elé a Nyíregyházi Egyetemen: azonosíthatnak DNS-molekulát, megismerkedhetnek a CNC-laborral, a robotika programozással. Élményközpontú foglalkozásokat és tehetséggondozó programokat indít a Nyíregyházi Egyetem a megye és a régió középiskolás diákjainak megszólítása és megnyerése érdekében. A természettudományos, műszaki és informatikai szakok népszerűsítésére indított projekt szakmai nyitókonferenciáját kedden rendezték meg a felsőfokú oktatási intézményben. Mint Béres Tamás projektmenedzser elmondta, a „JEEP!” (Junior Engineer Education Program) célja, hogy felkeltse az érdeklődést az említett szakmák iránt, a fiatalok válasszák ezeket a szakterületeket, s a diploma megszerzése után maradjanak itt a megyében jó szakemberként.

Dr. Kiss Ferenc, az egyetem általános rektorhelyettese köszöntőjében azt emelte ki, hogy ez az új projekt a remény pályázata. A matematika az univerzum nyelve, a természettudományoknak a technikai csodákat köszönhetjük, s mindezt hálózatba foglalja az informatika. Az új program reményt ad arra, hogy sok fiatal választja majd leendő tanárként vagy mérnökként ezeket a szaktárgyakat. Az intézmény arra törekszik, hogy partnereket is bevonva minél élménydúsabb foglalkozások várjanak a diákokra az elkövetkező két és fél évben.

Nemcsak az érettségi előtt álló fiatalokat várják a projekt rendezvényeire, hanem a 6-12. osztályos tanulókat is. A szakmai feladatokat Dobróné dr. Tóth Márta ismertette a részvevőkkel. Az egyetem roadshow-val keres fel iskolákat, szervez nyílt napot, s kinyitja a kutatóműhelyek ajtajait is. A mérnöki pálya iránt érdeklődő fiatalok a nyári egyetem keretében kutatómunkát is végezhetnek. Azok a 10. és 11. osztályosok, akik még nem döntötték el a továbbtanulás kérdését, 10 hónapos programban vehetnek részt.

A felvázolt célokhoz együttműködő partner is kell, ez pedig az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ). A 2007-ben 15 taggal alakult szervezetet Ács János alelnök mutatta be. A szövetség célja, hogy visszaadja a mérnöki szakma rangját, segítsége a mérnökképzést. A tagjai között olyan cégek vannak, mint a Continental, a Diehl Aircabin, az E.ON, a LEGO Manufactoring Kft., a Mol.

A program ismertetése után a konferencia résztvevői látványos kísérleteket és bemutatókat tekinthettek meg.

KM-MML
hirdetés