Elmozdulás a tyúkhúsleves-töltött káposzta menütől

Akt.:
Sokan a hagyományokhoz ragaszkodnak
Sokan a hagyományokhoz ragaszkodnak
Nyíregyháza – Egyre gyakrabban kérik a párok, hogy a menüben marhahús vagy hal is szerepeljen.


A párok egy részénél a hagyománytisztelet nem csak abban mutatkozik meg, hogy van vőfély, lánykikérés és menyasszonytánc: ennek megfelelően a vacsora is a tyúkhúslevesre, főtt húsra, pörköltre és töltött káposztára épül – mondta lapunknak Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, aki a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferencia-központ tulajdonosaként hétről hétre (pontosabban szombatról szombatra) tapasztalja, hogyan változnak a szokások, ha esküvői menüről van szó.

Színesedő kínálat

– A gasztronómia fejlődése természetesen megmutatkozik a vendégfogadás, a vacsora vagy az éjfélkor tálalt fogások összetételében is: előfordul, hogy az ünnepi vacsora olyan, mint egy világverseny ötfogásos fine dining menüsora.

Ennek az az oka, hogy a házasulandók egy része külföldön él, és bár itthon tartják a ceremóniát és a lagzit, az étkezési szokásaik már tükrözik a kinti hagyományokat. Az is előfordul, hogy a pár egyik tagja külföldi, és a fogásokban megjelennek az adott ország ízei, alapanyagai. Emiatt egyre gyakoribb, hogy a vacsorához marhahúst vagy halat is feltálalunk, de a kínálat a vendégvárás esetében is színesedik.

– A cukrászat a menü szerves része, és ezen a területen is folyamatos a megújulás, most például a mignon-formák nagyon népszerűek – mondta el Krivács András, akitől azt is megtudtuk: odafigyelnek arra, ha a vendégsereg soraiban valaki glutén- vagy laktózérzékeny, és azokra is gondolnak, akik nem esznek húst. – Minden esetben úgy készülünk, hogy a vegetáriánusok is jóllakjanak, hiszen a rántott, párolt vagy grillezett zöldségek soha nem hiányoznak az asztalról.

A szakember elmondta: nemcsak a rendezvény után, de közben is folyamatosan érdeklődnek arról, minden rendben van-e az ételekkel, és a tapasztalataik rendkívül pozitívak.

A szervezésen múlik

– Amikor jól szervezett az esküvő és a lakodalom, nincs baj. Ha a konyha tudja, hogy az egyes fogásoknak mikorra kell melegnek vagy éppen hidegnek lenniük, és az ünneplőknek sikerül tartaniuk az időpontokat, azaz, ha nincs nagy csúszás, az ételekkel biztosan nem lesz probléma. De a siker másik titka az egyeztetés: soha nem erőltetjük rá a párokra a menüsorunkat, ellenkezőleg, együtt találjuk ki, mi lenne számukra a legideálisabb. Ez persze csak akkor oldható meg, ha a házasulandók tudnak miből választani, hiszen így valóban egyénre szabott lehet a kínálat.

További részletek a kelet.hu-n.
hirdetés