Elnöki helikoptert vegyenek!

Elnöki helikoptert vegyenek!
Ukrajna – Két elitnek számító, légi járművek adásvételével foglalkozó világcég kínálatában is feltűnt az a helikopter, amellyel Viktor Janukovics „járt be” reggelenként a munkahelyére.

A megbuktatott ukrán államfő által használt luxushelikopternek kelt lába, amikor a majdanos forradalmat követően a volt ukrán elnök menekülésszerűen elhagyta az országot. A 2008-ban gyártott Agusta139 típusú légi jármű 2010 óta volt az ukrán Centravia vállalat birtokában. Eltűnését 2014-ben jelentette be az állami vezetés ellátási ügyeivel foglalkozó hivatal elnöke.

A nem is VIP, hanem VVIP (nagyon-nagyon fontos személy) kényelmi besorolású, UR-CRB fedélzeti jelzésű helikopter nemrégiben a svájci Sparfell & Partners és az amerikai SkyQuest International hirdetési oldalain bukkant fel váratlanul. Leírása szerint a tökéletesen hangszigetelt, hatszemélyes, bőrülésekkel felszerelt utastér minden szükséges kényelmi eszközzel rendelkezik, a 15 hüvelykes monitoroktól kezdve a CD- és DVD-lejátszón át a műholdas telefonig.

Viktor Janukovics ezt a járművet az Elnöki Hivatal és a Kijevtől északra fekvő mezsihirjai államfői rezidencia közötti napi szintű közlekedésre használta. Ugyanezzel menekült el annak idején az elnöki rezidenciából is.

Az eladásáról szóló hirdetés felbukkanása azért kínos, mivel az új kormányzat szerint a megbuktatott elnök jelentős értékű állami tulajdont lopott el, és menekített külföldre, amit Janukovics és környezete mind a mai napig tagad és koholmánynak tart. Ügyvédei is ugyanezt hangoztatták a luxemburgi bíróság által vizsgált Ukrajna kontra Janukovics per április 29-ei, első tárgyalási napján.

A világhálón is elérhető hirdetések az elnöki Agusta139 eladási árát nem tartalmazzák. Az ukrán TSZN híradóműsor értesülései szerint az ehhez hasonló kategóriájú helikopterek 7,5 és 10 millió USA dollár között kaphatók a piacon.

– Palkó István –
hirdetés