Elő a szívbarát kerékpárral!

Kerékpáron fitten, egészségesen i
Kerékpáron fitten, egészségesen i - © Fotó: Pixabay
Nyíregyháza – A jó időjárás beköszöntével előkerültek végre a kerékpárok is.


Köztudott, hogy a kerékpározás pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre. Napjainkban az egyik legjobb eszköz a rekreációra, immunrendszerünk védelmére és fizikai állóképességünk javítására.

Jobban bírjuk a terhelést

A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe. A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív és vérkeringési rendszert.

Karbantart, karcsúsít

Kerékpározás közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül, ami azt jelenti, hogy a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalomban, ezért a rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja a terhelhetőséget, a szervezet fizikai teljesítőképességét – erre hívja fel a figyelmet a webbeteg. Az egészségügyi oldalon kitérnek arra is: ez a mozgásforma a test összes izmát megmozgatja. Azoknak, akik testsúlyukból veszíteni szeretnének mindenképpen ajánlott, hiszen kedvezően befolyásolja a vér zsírsav- és lipidtartalmát. Mivel a kerékpározás a környezetre való nagyfokú odafigyelést igényel, kiváló gondolatelterelő módszer lehet, ami a stressz csökkentésének összes pozitív hatását magában foglalja.

KM
hirdetés