Helyi közélet

2016.06.15. 15:47

Segítség az első diplomához Nyíregyházán

Nyíregyháza - Legalább jó tanulmányi átlag szükséges a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány támogatásához.

Nyíregyháza - Legalább jó tanulmányi átlag szükséges a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány támogatásához.

– A diplomaszerzéshez három dolog szükséges: pénz, pénz, pénz – idézte keddi köszöntőjében Montecuccoli – eredetileg a háborúra vonatkozó – mondását Jászai Menyhért. Nyíregyháza alpolgármestere ezután sok sikert kívánt a vizsgaidőszakhoz a jelenlévőknek a városháza Krúdy-termében, ahol az önkormányzat Rászoruló Hallgatókért Közalapítványának kuratóriuma egyszeri, vissza nem térítendő támogatást adott át negyvennégy tanulónak.

Húsz éve segítenek

Az alapítvány immár két évtizede segíti az első diploma előtt álló nyíregyházi hallgatókat, a pályázatokat a család egy főre eső jövedelmét figyelembe véve bírálják el. Az idén több mint másfél millió forint jutott erre a célra, amelyet a tanulmányi eredmények alapján súlyozva ítéltek oda.

– Mintegy negyvenmillió forintot osztottunk szét több ezer diák között 1996 óta – sorolta a számadatokat a jubileum apropóján Kovács Zoltán kuratóriumi elnök, majd köszönetét fejezte ki a közgyűlésnek a két évvel ezelőtti keret­összeg-emelésért.

Az elnök sok hallgatót már ismerősként köszönthetett, köztük Belus Orsolyát is, aki harmadik éve pályázik sikerrel a támogatásra.

– Az idén végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, a következő félévtől élelmiszer-biztonsági mesterképzéssel folytatom – válaszolta a dietetikus a tanulmányait firtató kérdésünkre. – A budapesti albérlet és az utazás nagyon sokba kerül – emelt ki egy példát a sok közül, hogy miért van szüksége az alapítványi támogatásra.

A Dankó nővérek egy újságcikkből értesültek a lehetőségről, mindketten sikerrel pályáztak, és együtt érkeztek a városházi átadóra. Dankó Barbara a Nyíregyházi Egyetem csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatója, testvére, Dóra pedig a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának védőnő szakirányán tanul.

– Mindketten elmúltunk 18 évesek, ezért nem jár utánunk a családi pótlék. Nagyon hálásan vagyunk a segítségért, hiszen a legkisebb összeg is sokat jelent; a tankönyvvásárlás például nagyon megterheli a családi kasszát, de még hosszan sorolhatnánk – fejezték ki hálájukat végezetül.

- KM-HP -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában