Nyíregyháza

2020.01.24. 20:00

Tovább „zöldül” a költségvetés

Az európai zöld megállapodás prioritást élvez az új költségvetés tervezésénél.

Forrás: KM-archív

Ahogy arról beszámoltunk: a napokban szakmai konferenciát rendeztek a megyeházán, a tanácskozás fókuszában az új uniós költségvetés állt. Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár a magyar kormány álláspontját ismertette a hallgatósággal. Kiemelte: a brüsszeli „csatában” azért harcolnak, hogy ne csökkenjen az az összeg, ami a kohéziós alapból érkezhet majd Magyarországra a következő költségvetési ciklusban.

A bizottság képviseletében

A konferencia meghívottjai közt volt dr. Zúgó Liliána is. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője előadásában kiemelte: sokféle érdek és szempont ütközik az új költségvetés kereteinek kialakításakor.

A szakember szerint az irányvonalak már körvonalazódnak, eszerint a forráselosztásnál kiemelt hangsúlyt kap a kiber- és adatvédelem, az új klímastratégia, illetve még az eddiginél is hangsúlyosabbá válhat az Erasmus+ program.

A kiberbiztonság, az adatvédelem nemzetek feletti együttműködést kíván, hiszen ahogy a migráció, úgy az adatok sem állnak meg a határoknál

– húzott párhuzamot a kibervédelem és a bevándorláspolitika között dr. Zúgó Liliána. A gazdasági elemző hozzátette: a megváltozott éghajlati viszonyokhoz is tudnunk kell alkalmazkodni, de ez sem megy uniós szintű összefogás nélkül.

Dr. Zúgó Liliána beszélt az európai zöld megállapodásról, mely szintén prioritást élvez az új uniós költségvetési ciklus (2021–2027) tervezésénél. A megállapodás célja, hogy Európa 2050-re a világ első klímasemleges kontinensévé váljon. Az európai zöld megállapodásra vonatkozó javaslat egy ambiciózus intézkedéscsomag, amelynek célja többek közt az is, hogy környezetbarát, fenntartható gazdaságra állhassanak át az EU-s tagországok.

Fejlesztési programok

– A méltányos átmenet alapból a különféle komplex regionális fejlesztési programok is finanszírozhatók lesznek, melyek tagállami vezetéssel futnak majd. A tagországoknak a kohéziós pénzekből is hozzá kell tenni ezek finanszírozásához, ahogy hazai költségvetési források bevonására is szükség lesz – vetítette előre dr. Zúgó Liliána, aki szerint az eddiginél több uniós pénz jut majd a költségvetésből zöld projektekre.

Az új költségvetési ciklus kohéziós politikájának Magyarország továbbra is kedvezményezettje marad

– utalt prezentációjának egyik diagramjára az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője, majd áttért a közös agrárpolitika (KAP) irányvonalainak részletezésére.

Eszerint a KAP két pillérre épül, a közvetlen termelői kifizetésekre és a vidékfejlesztési támogatásokra. A zöldítés még nagyobb hangsúlyt kaphat a jövőben, a KAP forrásai viszont kismértékben, az Európai Bizottság javaslata szerint 6,8 százalékkal csökkennének az előző ciklushoz képest.

Egy kávé ára

Dr. Zúgó Liliána prezentációjából kiderült az is, hogy a közös piacból származó előnyök összevetésében hazánk az elsők között van az uniós rangsorban. A gazdasági elemző zárásképp az uniós költségvetés méretét érzékeltette: eddig 66 eurócent/nap jutott egy uniós állampolgárra, ez a jövőben 79 eurócentre emelkedik, ami nagyjából egy kávé árának felel meg.

Tarnavölgyi Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában