Előretör megyénkben a gyermekbűnözés!

Nagy Mónika
Nagy Mónika
Az elmúlt évben mintegy 14,2 százalékkal, 281-ről 321-re emelkedett a gyermekkorú elkövetők száma. Ezzel megyénkben van a 3. legtöbb gyermekkorú elkövető Borsod és Szolnok megye után.  Olvasóink mondták:

8:44: Van gyógyír a gyermekbűnözésre?

Helyes értékrendet és jó célokat kellene felállítania önmagukban a fiataloknak.

Tisztában van-e a kortársait terrorizáló, boltokat kifosztó, autókat feltörő kamasz tettének súlyával, a lehetséges jogi következményekkel? Hogyan lehetne visszaszorítani az egyre elharapódzó gyermekbűnözést? Kérdéseinkre Nagy Mónika, a Nyírbátor Város Kistérségi Társulás Családsegítő Szolgálat pszichológus tanácsadója válaszolt.

– Rengeteg múlik a gyermeknevelés minőségén és a kortárs csoport nyomásán. Ha egy fiatal a szocializációja (felnőtté válása) során nem kap jó mintát szüleitől, környezetétől, előfordul, hogy a boldogulás és kitűnni akarás egyedüli lehetőségét a lopásban, garázdaságban, törvényszegésban látja. A médiából és a számítógépes játékokból áradó erőszak minderre még rátesz egy lapáttal, hiszen ezeket a negatív mintákat is „lemásolja” a gyermek. Én mégis úgy vélem, ők bizonyos értelemben inkább áldozatok, mintsem bűnösök, hiszen nem kaptak megfelelő útmutatást az élethez.

Helyes értékrendet és jó célokat kell(ene) felállítania önmagában valamennyi kamasznak, a felnőtt társadalomnak, állami és civil szervezeteknek pedig támogatni őket mindezek elérésében! A tizenéves elkövetők jelentős része szerintem tisztában van a büntethetőségi kritériumokkal, a korhatár csökkentése és a szigorúbb szankciók azonban önmagában nem szorítanák vissza a gyermekbűnözést Magyarországon – mondta el a szakember.

 

7:49: Ez is kiderült a megyei rendőr-főkapitányság elmúlt évi statisztikájából.

– Jellemzően vagyon elleni bűncselekményeket követken el a gyerekek. Ezek a lopások, betöréses lopások. De számos esetben fordul elő a kortársak elleni garázdaság, lopás és rablás vegyesen. Sajnos gyakori jelenség, amikor az iskolában egymás sérelmére követnek el a gyerekek jogsértést. Célpont a másik mobiltelefonja, márkás ruhája, vagy éppen az MP3 lejátszója.

 

Kirívó esetek megyénkben

Tuzséron történ, amikor a gyerekkorú személynek nézeteltérése volt a szomszéddal. A gyerek nem tudta lenyelni a civakodás okozta feszültséget, ezért éjjel átment a szomszéd házába és egy késsel megszúrta az alvó sértettet, aki szerencsére könnyebben sérült meg. Egy másik ügy Baktalórántházán és környékén történt, amikor egy intézetből folyamatosan elszökő gyerekkorú fiú több mint száz betöréssorozattal „bosszantotta” a hatóságot és a sértetteket.

 

Ezzel kezdte dr. Kovács Sándor r. ezredes a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, főkapitány helyettes, akinek a segítségével mélyebben megvizsgáltuk a megyénkben előforduló gyerekbűnözést, majd így folytatta:

– Előfordul, amikor a gyerekkorú felnőttel együtt követ el bűncselekményt. A nemet tekintve a fiú elkövetők vannak túlsúlyban, akiket a kivagyiság, kitűnni akarás, vagy éppen a másik értékeinek, vagyontárgyainak a megszerzése motivál, hogy neki is legyen.

– Két elkövetői körrel találkozunk – folytatta az ezredes –, az egyik intézetben nevelkedik, onnan megszökik és egyedül, vagy csapatosan portyáznak. A másik csoport családban nevelkedik és főleg az iskolában követnek el bűncselekményt társaikkal szemben.

– Mint tudjuk a gyerekkorú személy 14 éves kor alatt nem büntethető, ellenük eljárást nem folytathatunk. Így a gyámhatósághoz fordulunk segítségért, akik megvizsgálják, hogy a gyerek neveltetésére milyen hangsúlyt fordít az intézet, vagy a család. Ha szükséges, akkor megteszik a szükséges lépéseket, hogy jó útra tereljék a „megtévedt” gyereket– tette hozzá Kovács Sándor.

– Fullajtár András, Palicz István –
hirdetés