Először ugratták a kutyája miatt, most már mindenki irigyli ezt az ebet

Tintin csak a gazdának adja oda a zsákmányt
Tintin csak a gazdának adja oda a zsákmányt - © Fotó: magánarchívum
Nyírbátor – A vadásztársak kezdetben ugratták Kovács Ferencet a kutyája miatt, ma már irigylik a fegyelmezett ebet.

Több vadásztól is hallottuk már, hogy különleges élményt jelent a vadászat, ha kutyát is vihetnek magukkal.

A Nyírbátorban élő Kovács Ferencnek gyermekkora óta mindig volt kutyája, többek között tartott foxit, terriert, ír szettert, pointert.

Fontos a tanítás sorrendje

Természetesen nevelt magyar vizslákat is, azokat még tenyésztette is.

– Nagyon sokan elháziasítják a magyar vizslát. Bent őrzik a lakásban, holott kint van a helye. Aztán meg amikor kihozzák vadászni, nem tudja, hogy mit csináljon – magyarázta Kovács Ferenc, aki a nyírbátori Báthori István Vadásztársaság tagja. – A magyar vizsla a vízhez is hozzászokik, s jó segítőtárs az őz, a szarvas, a vaddisznó vadászatakor is. Hároméves korától érdemes tanítani vércsapára, amikor már tisztában van a dolgokkal.

– Fontos a tanítás sorrendje is, mert először van a légszimat, utána a csapázás. A jó orrú kutyának ezeket el kell tudnia különíteni. Persze, egy figyelmes gazda vizet is visz magával a vadászatra, hogy a melegben ne süljön be a kutya orra, mert akkor nem érzi a vad szagát.

Jelenleg egy labradorja van a 67 esztendős Kovács Ferencnek, mint mondta, kényszerből vette maga mellé.

– Egy ismerősöm panaszkodott a másfél éves kutyájára, hogy nem bír vele: megfogja a tyúkokat, fél a villámlástól, a lövéstől. Mivel éppen akkor nem volt kutyám, hazavittem, s elkezdtem foglalkozni vele.

Nem is olyan buta…

– Kivittem a határba futtatni. Meglátott egy nyulat, kergetni kezdte. Úgy voltam vele, ha visszajön, visszajön, ha nem, akkor nem. Visszajött, s ebből láttam, nem olyan buta. Jól haladtam a tanításával. A vadásztársaim kezdetben ugrattak, hogy csak ágyelőkének való az a kutya, mert amíg meg nem tanulta a feladatokat, nem vittem ki magammal, azonban most már irigykednek, mert Tintin fegyelmezett és szófogadó, nagyon okosan viselkedik a vadászatokon, s már a lövésektől sem fél.

– Meg is akarták venni tőlem, de nem adtam el. Kértek arra is, hogy tanítsak be más kutyákat, de sajnos az egészségem már nem a régi, így nem vállaltam el a felkéréseket – tette hozzá befejezésül Kovács Ferenc.

KM-MML
hirdetés