Elővigyázatosságból kiürítette a francia rendőrség Mont-Saint-Michelt, egy gyanús embert keresnek

Akt.:
Elővigyázatosságból kiürítette a francia rendőrség Mont-Saint-Michelt, egy gyanús embert keresnek
© Fotó: AFP
Párizs – Újranyitották az Atlanti-óceán partján található Mont-Saint-Michel árapályszigetet vasárnap délután, amelyet korábban elővigyázatosságból kiürített a francia rendőrség, mert egy férfi azzal fenyegetőzött, hogy a rendőrökre támad.

A szigetet és a csúcsán épült XIII. századi gótikus apátságot délelőtt minden turista elhagyta, a helyiek a házaikba zárkóztak, A prefektúra délután kettőkor, miután a rendőrség megbizonyosodott arról, hogy a keresett ember már nem tartózkodik ott, feloldotta a zárlatot, és a turisták visszatérhettek a szigetre.

A gyanúsított ellen hatósági személy elleni halálos fenyegetés miatt indult eljárás, miután megfenyegette a csendőröket – közölte az ügyészség. A bűncselekmény öt év szabadságvesztéssel sújtható.
“A turistalátványosságnál már nincs semmilyen veszély” – közölte Jean-Marc Sabathé prefektus, aki délelőtt elrendelte a sziget teljes lezárását.

Több szemtanú jelezte a rendőrségnek, hogy egy gyanús embert láttak Franciaország egyik leglátogatottabb turistalátványosságánál.
A férfinál a rendőrség szerint nem volt fegyver, de azt hajtogatta, hogy “zsarut akar ölni”.

A prefektus elmondta, hogy a fekete ruhába öltött férfi reggel háromnegyed 8-kor busszal érkezett a Mont-Saint-Michel-i apátsághoz.

A rendőrség a férfit a szigeten a térfigyelő kamerák segítségével követte, majd miután nyomát vesztette, elővigyázatosságból elrendelte a turistalátványosság kiürítését. A turistákat incidens nélkül, rendben elszállították. Az apátságot, ahol éppen mise folyt, teljesen kiürítették és lezárták, és a hoteleket is el kellett hagyniuk a vendégeknek. A szigeten élők házait pedig egyesével átkutatták, de a férfit egyelőre nem találták meg.

“Átkutattattam minden házat annak ellenőrzésére, hogy ez az ember Mont-Saint-Michelben van-e még. Lehetséges, hogy a férfi a turisták közé vegyülve már rég elment” – mondta Jean-Marc Sabathé prefektus a France Info hírrádióban “nagyon komolynak” nevezve a riasztást.

Utólag viszont az közölte, hogy a rendőrség egyáltalán nem feltételezte, hogy terrorista lenne a gyanúsított.

A félsziget felett egy rendőrségi helikopter is körözött egész délelőtt annak ellenőrzésére, hogy a gyanús ember nem próbálja-e meg gyalog elhagyni a turistalátványosságot az apály miatt vízmentes parti területen.

A férfi utcaszínészként mutatkozott be, és egy nagy zsák volt nála a kellékeivel, de a zsákot senki nem tudta ellenőrizni. A gyanú eloszlatására elő kell állítani. A térfigyelő kamerák felvételeinek köszönhetően megvan rá a lehetőség, hogy azonosítsuk, de ez hosszú időt vesz igénybe – jelezte a prefektúra.

A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint a rendőrség már tudja, hogy kit keres.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Mont-Saint-Michelt az Atlanti-óceán partján évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel. A turisták a szárazföldön hagyják az autóikat egy parkolóban, és a szigetre gyalog vagy a helyi buszjárattal juthatnak el.

– MTI –
hirdetés