Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a terrorváddal őrizetbe vett Szavcsenkót

Kijev – Az illetékes kijevi bíróság pénteken előzetes letartóztatásba helyezte 59 napra Nagyija Szavcsenko ukrán képviselőt, akit az ügyészség Kijevben végrehajtandó terrortámadások kitervelésével és megszervezésével vádolt meg.

A képviselő a tárgyalás alatt bejelentette, hogy még aznap éhségsztrájkba kezd.

A katonaként két éve orosz fogságból szabadult képviselőnőt csütörtökön vették őrizetbe a parlament épületében, miután a törvényhozás felfüggesztette mentelmi jogát.

A vádat képviselő Olekszandr Bannik ügyész a tárgyaláson kijelentette, hogy Szavcsenko erőszakos hatalomátvételt és támadást tervelt ki az ukrán felső vezetés tagjai – köztük Petro Porosenko elnök és a kormányzat tagjai ellen. Az ügyész szavai szerint a terv az volt, hogy akna- és gránátvetőkkel, valamint egyéb lőfegyverekkel tüzet nyitnak a kijevi kormánynegyedre, amikor az államfő, a kormánytagok és más magas rangú állami tisztségviselők is bent vannak a törvényhozás épületében. Ezzel egy időben közvetlenül a parlament üléstermében gránátokkal és kézi lőfegyverekkel végeztek volna a bent maradt túlélőkkel.

Az ügyészség képviselőjének szavai szerint Szavcsenkóra az ellene felhozott vádak alapján 10-15 év, de akár életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható.

Szavcsenko azzal védekezett, hogy csak “politikai provokációt” akart végrehajtani. Leszögezte, hogy nem áll szándékában elhagyni az országot.

Ügyvédei kétségbe vonták, hogy a vád képviselőinek birtokában lévő bizonyítékok alátámasztanák az állítást, miszerint Szavcsenko a hatalom megdöntésére készült politikai vezetők meggyilkolásával és terrortámadások végrehajtásával. Védői szerint nem vádolható terrortámadás előkészítésével azért sem, mert az önkényesen kikiáltott szakadár donyecki és luhanszki népköztársaságok hivatalosan nincsenek terrorszervezeteknek minősítve.

Szavcsenko egyebek mellett azt is állította, hogy a vele együttműködő Volodimir Ruban autójában talált fegyverek nem elegendőek egy nagyszabású terrortámadás végrehajtásához, a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij megyében lévő egyik laktanyában talált – a hatóságok szerint a szakadár területekről becsempészett – fegyvereket pedig nem terrorcselekmények végrehajtására, hanem az ukrán fegyveres erők számára szállították oda.

A magát túsztárgyalónak nevező, állítólag kelet-ukrajnai szakadárok fogságába esett személyek kiszabadításával foglalkozó Rubant két héttel ezelőtt vették őrizetbe az ukrán hatóságok Donyeck megyében, a frontvonalnál lévő egyik ellenőrző pontnál. Az autójában bútorokba rejtve egy egész fegyverarzenált találtak.

Nagyija Szavcsenko 2016 májusában térhetett vissza fogolycsere keretében Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva, és 22 év börtönbüntetésre ítélték, miután a bíróság felelősnek mondta ki két orosz tévésnek a kelet-ukrajnai harcok térségében bekövetkezett haláláért. Hazatérésekor ünnepelve fogadták az országban, Porosenko még Ukrajna Hőse címmel is kitüntette. A volt katonanő viszont – elfoglalva Kijevben parlamenti képviselői helyét – amelyhez a Julija Timosenko volt kormányfő vezette, jelenleg ellenzékben lévő Haza párt jutatta őt a 2014-es választásokon – azonnal szembefordult a jelenlegi kijevi vezetéssel. Miután bármiféle felhatalmazás nélkül tárgyalásokat folytatott szakadár vezetőkkel a Donyec-medencében, a Haza párt is kizárta frakciójából, így független képviselőként folytatta a politizálást.

– MTI –
hirdetés