Hajdú-Bihar

2014.03.29. 14:29

„Az emberek elszántak, és változást akarnak”

Nyíregyháza - "Ajtótól ajtóig megyünk azért, hogy találkozzunk a választókkal ". Interjú: Mesterházy Attila MSZP-elnökkel , a Kormányváltó Szövetség miniszterelnök-jelöltjével.

Nyíregyháza - "Ajtótól ajtóig megyünk azért, hogy találkozzunk a választókkal ". Interjú: Mesterházy Attila MSZP-elnökkel , a Kormányváltó Szövetség miniszterelnök-jelöltjével.

Kampánykörútja nyíregyházi állomásán szerkesztőségünkben adott interjút lapcsoportunknak Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, a Kormányváltó erő pártjainak miniszterelnök-jelöltje, aki úgy fogalmaz: „ha nem váltjuk le a kormányt, zsákutcában marad az ország”.

A legfrissebb adatok szerint a Fidesz, a Jobbik és az LMP támogatottsága is emelkedett, a Kormányváltóké viszont stagnált: közös listájukat, ahogy februárban, úgy március közepén is a választókorú népesség 23 százaléka támogatta. Ön szerint ez lehet-e a Simon- és Zuschlag-ügyek hatása?

Mesterházy Attila: Ne csak a közvélemény-kutatásokra figyeljünk, mert azok a mai, félelemmel teli Magyarországon nem képesek bemutatni a pártok valódi támogatottságát. Egyértelmű többségben vannak azok, akik le akarják váltani a kormánypártot. Tudja ezt a Fidesz is, ezért próbálnak bennünket besározni.

Ezen adatokat ismerve mit gondol: javította a baloldali erők összefogása a kormányváltás esélyeit?

Mesterházy Attila: Minden felmérés és tapasztalat azt mutatja, hogy a kormányváltást akaró pártok összefogása helyes és fontos döntés volt, nemcsak a választási matematika, hanem szimbolikus jelentősége miatt is. Azt üzeni a választóknak, hogy a demokratikus oldal pártjai képesek egymással szorosan együttműködni a kormányváltás érdekében, mert fontosabbnak tartják, hogy Magyarország kiszabaduljon a Fidesz karmaiból, mint szűken vett pillanatnyi pártérdekeiket, vagy éppen vezetőik személyi ambícióit.

A bizonytalanok megszólítását mindig is nagy jelentőségűnek nevezte. Ugyancsak friss adat, hogy a pártot választani nem tudók aránya csökkent: a februári 35 helyett már csak 27 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba. Mit tesznek azért, hogy a hátralévő egy hétben meggyőzzék ezt a több százezres választói csoportot arról, hogy menjenek el szavazni, és hogy a Kormányváltó Szövetségre adják a voksukat?

Mesterházy Attila: A mostani választásokat a bizonytalan választók szavazatai fogják eldönteni. Kétféle bizonytalan szavazó van: többségük már meghozta a döntést és azt szeretné, ha április 6-a után nem Orbán Viktor lenne az ország miniszterelnöke, de vannak, akik csak az utolsó héten fognak dönteni. A szavazás napján mindenkinek három dolgot kell mérlegelnie: azt kapták-e Orbán Viktortól, amit ígért nekik, jobb lett-e az életük, és hogy milyen jövőt szeretnének. Ha változást akarnak, a kormányváltás jelöltjeit kell támogatniuk, mert akkor nem vész el a szavazatuk. Ugyanakkor azt is látni kell mindenkinek, hogy aki otthon marad, az Orbán Viktorra szavaz. A jövő vasárnapig hátralévő időszak nagy kérdése az, hogy tudjuk-e mobilizálni ezt a tömeget.

Hogy értékeli az eddigi kampányukat, mit tapasztal az országjárása során?

Mesterházy Attila: Az ország bármelyik részén is járunk, kormányváltó a hangulat! Ám sokan, akik le akarják váltani az Orbán-rendszert, nem merik nyíltan vállalni a véleményüket. A kampányban minden lehetőséget kihasználunk arra, hogy az üzeneteinket eljuttassuk az emberekhez, bemutassuk a programunkat. Erre a személyes találkozások, illetve a közösségi média ad lehetőséget, hiszen mindezt hatalmas ellenszélben kell megtennünk. A Fidesz nem válogat az eszközökben: a közmédiát a pártpropaganda eszközévé silányították, tudatosan elhallgatják kampányeseményeinket, nem adnak hírt üzeneteinkről. Ezért járjuk az országot, a személyes jelenlétre helyezzük a hangsúlyt, ajtótól ajtóig megyünk azért, hogy találkozzunk a választókkal. Mindenhol nagy a lelkesedés, a helyszíneken telt házak fogadnak bennünket. Azt tapasztalom, hogy az emberek elszántak, és változást akarnak. A beszélgetésekből kiderül: alig van az életnek olyan területe, ahol az emberek ne szembesülnének nap mint nap problémákkal az elvándorlástól a munkanélküliségen át az egészségügy vagy az oktatás helyzetéig.

Térségünk egyik legnagyobb problémája a munkanélküliség, nagy a képzettséggel nem rendelkezők aránya, ebből eredően sokan élnek nehéz körülmények között. Milyen megoldásokat kínál számukra az önök szövetsége?

Mesterházy Attila: Mi munkát és kenyeret akarunk adni az embereknek. Négy év alatt 250 ezer valódi munkahelyet teremtünk – ez vállalható és teljesíthető ígéret. Fontos, hogy a közmunkából ne csak a szavak szintjén lehessen átlépni a munka világába – ehhez a gazdaság élénküléséből fakadó munkahelyteremtő beruházásokra van szükség. A nehéz körülmények között élőket segítve a nettó minimálbért 100 ezer forintra emeljük úgy, hogy a munkáltatók terhei ne növekedjenek és megszüntetjük a gyermekéhezést. Ha kormányra kerülünk, minden fiatal megélhetést biztosító szakmát, vagy diplomát szerezhet, aki pedig eléri a felvételhez szükséges pontszámot, szeptembertől ingyenesen kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait.

Szövetségük szerint melyek azok a problémák, amelyek sürgős megoldásra várnak?

Mesterházy Attila: A jelenlegi a gazdagok kormánya, amelynek az az alapfilozófiája, hogy az erőseket még erősebbé kell tenni – a tehetősek jártak jól az egykulcsos adó bevezetésével, ők élvezik leginkább a rezsicsökkentés hatásait, de a devizahitelesek ügyében hozott döntések is azokat segítették, akiknek egyébként sem jelentett gondot a törlesztőrészletek fizetése. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a gyengéket, a szegényeket kell segíteni. Sok területen van szükség azonnali lépésekre: többkulcsos progresszív adórendszert kell kialakítani és csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját. Ezen lépések túlmutatnak azon, hogy több pénz marad a családoknál, hiszen e döntések eredményeként nő a belső fogyasztás, ami élénkíti a gazdaságot. Az új kormány egyik legfontosabb teendője a hiteles gazdaságpolitika megvalósítása, a befektetői bizalom helyreállítása, a vállalkozások stabilitásának megteremtése lesz. A jogállami normáknak megfelelően gazdaság- és társadalompolitikai változtatásokra van szükség, számos területen újra kell szervezni az életünket: felül kell vizsgálni a paksi szerződést, a föld- és trafikpályázatokat és a közbeszerzések rendszerét. Amit négy év alatt a kormány tett, az nem jó, a miniszterelnök pedig úgy fogalmazott: „folytatjuk”. Azaz, ha nem váltjuk le a kormányt, ebben a zsákutcában marad az ország. Vannak olyan feladatok is, amelyek megoldása túlmutat egy kormányzati cikluson, és amelyekben konszenzusra kell jutni, éppen ezért nem zárjuk majd ki a közös gondolkodásból az ellenzéket sem.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!