Előzetes letartóztatásban maradnak az embercsempészek

Kisvárda – A Kisvárdai Járásbíróság nyomozási bírája 2017. november 21-én államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult ügyben 2018. január 25-ig meghosszabbította B. R. és társa gyanúsítottak előzetes letartóztatását.


A nyomozás adatai szerint a határrendészet munkatársai 2017. október 22-én éjfélkor egy több emberből álló csoportra figyeltek fel, akik leguggolva próbáltak elrejtőzni, s egy személy közülük az erdő irányába szaladt. Az intézkedő járőrök a helyszínen elfogták B. R. gyanúsítottat, a menekülő S. O gyanúsítottat, illetve további négy személyt, akik magukat vietnámi állampolgárnak vallották.

A vietnámi személyek még Vietnámban pénzt fizettek az embercsempészeknek azért, hogy őket Németországba, illetve Angliába szállítsák. A négy személy Japánból repülővel utazott Oroszországba, onnan autóval szállították őket Ukrajnába, majd az ukrán-magyar határ közelében a sofőrtől átvette a csoportot B. R. gyanúsított, és átvezette Magyarország területére, ahonnan személyautóval szállították volna tovább a négy személyt. S. O. gyanúsított útközben, az ukrán-magyar határ átlépését követően csatlakozott hozzájuk.

A Kisvárdai Járásbíróság 2017. október 25-én egy hónap időtartamra elrendelte a két gyanúsított letartóztatását, november 21-én kelt végzésével pedig további három hónapra meghosszabbította azt.

A bíróság álláspontja szerint – a bűncselekmény törvényi fenyegetettségére is tekintettel – megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a hatóság elől megszöknének vagy elrejtőznének, illetve tanúk befolyásolásával, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítási eljárás lefolytatását.

A végzés nem jogerős.

– Dr. Toma Attila –
hirdetés