Előzetesből házi őrizetbe került a BKV volt jogi igazgatója

Előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került a BKV egykori jogi igazgatója. A Fővárosi Bíróság csütörtöki tanácsülésén döntött így, megváltoztatva a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi végzését.

Mint ismert, a BKV volt jogi igazgatóját tavaly december elején fogták el, miután egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában több mint 11 millió forint “kenőpénzt” vett át egy, a BKV-val szerződésben álló cég munkatársától. A rendőrség még aznap este házkutatást tartott a BKV székházában, ahol bizonyítékokat talált arra, hogy a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatója – összejátszva korábbi beosztottjával, aki közben a BKV jogi igazgatója lett – a Budapest Airport Zrt.-vel szerződésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adott.

28 milliós szerződés

Ezek azonban a megbízási díj egy részét visszaadták neki. A nyomozás közben kiderült, hogy a BKV Zrt. jogi igazgatója hasonló jellegű bűncselekményeket követ el. December elején ismét házkutatást tartottak a BKV székházában, ahol egy informatikai szerződést kerestek. A 28 milliós szerződésből állítólag 10 milliót kaptak volna vissza a megvesztegetett vezetők. Az ügynek hat gyanúsítottja van, köztük a BA és a BKV jogi igazgatója is . Sziebert György azóta előzetes letartóztatásban volt.

Azóta Sziebert Györgyöt újabb bűncselekményekkel gyanúsították meg: eszerint a férfi egy 120 millió forintos budai ingatlanhoz jutott 60 millió forintért úgy, hogy közben megvesztegette az egyik kereskedelmi bank és egy ingatlaniroda vezetőjét is.

A férfi előzetes letartóztatásáról még két hete sincs, hogy döntött a bíróság. Eszerint kilencven napig, vagyis december 7-ig rács mögött maradt volna. Az indoklás szerint ugyanis tartani kell attól, hogy megszökik. A gyanúsított és védője fellebbezést nyújtottak be, a jogorvoslati kérelmet pedig a Fővárosi Bíróság alaposnak találta.

Elegendő a házi őrizet

A Fővárosi Bíróság csütörtöki tanácsülésén döntött arról, hogy megváltoztatja a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi végzését, vagyis megszünteti a volt jogi igazgató előzetes letartóztatását, és azonnali szabadlábra helyezését, egyúttal házi őrizetét rendeli el. A bíróság közleményében azt írja, mérlegelték az ügyben figyelembe vehető valamennyi információt, tényt és adatot, és úgy ítélték meg, hogy az előzetes letartóztatással megvalósítani kívánt célok házi őrizet útján is elérhetőek és biztosíthatóak, a szökés és elrejtőzés veszélye pedig nem oly mértékű, amelyet a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával lehetne csak kizárni.

A közlekedési társaság volt jogi igazgatóját egyébként gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által, kötelességszegéssel, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekményekkel gyanúsítja a rendőrség.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,hirdetés