Előzzük meg a demenciát!

Jeneiné dr. Rubovszky Csilla tudományos kutató az idősek körében végzett felmérések eredményeinek ismertetése mellett a gondozást támogató technológiákról is beszélt a kemecsei zárókonferencián
Jeneiné dr. Rubovszky Csilla tudományos kutató az idősek körében végzett felmérések eredményeinek ismertetése mellett a gondozást támogató technológiákról is beszélt a kemecsei zárókonferencián - © Fotó: Palicz István
Kemecse – Demensbarát otthonok: fókuszban a segítségnyújtás, a biztonság és az állapotkövetés.


Társadalmunk idősödik, egyre többen élnek hosszú életet. Ez jó hír, ám az egészségügyi és szociális ellátórendszer sajnos nem képes lépést tartani a megváltozott és megnövekedett gondozási szükségletekkel. Becslések szerint hazánkban 200 ezer ember küzd demenciával, amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer–kór.

A jelenleg gyógyíthatatlan, az idegrendszer zavarával, az idegsejtek sorvadásával járó betegséggel hosszú évekig élhet a gondozott, miközben állapota folyamatosan romlik, és egyre nagyobb mértékben szorul ápolásra. A beteg memóriája sérül, tér- és időzavar lép fel, megváltozik a gondolkodás és a viselkedés: idővel nem ismeri fel hozzátartozóit vagy tettei következményeit, eltűnnek a morális fékek és az erkölcsi gátak.

Hasznos applikációk

A demens betegek ápolása speciális szaktudást igénylő munka, nem a klasszikus idősgondozás körébe tartozó feladat – vallja a demenciával élőket és hozzátartozóikat támogató Modus Alapítvány, amely a „Demencia megelőzés digitális technológiával a Kemecsei járásban” című projektje keretében feltérképezte azokat a XXI. századi módszereket, amelyek jelentős segítséget nyújthatnak a demenciával élők gondozásában.

A szerdai, Kemecsén tartott zárókonferencia az idősödő társadalmunkat és településeinket nagyító alá véve arra fókuszált, hogyan segíthet a jóléti technológia a krónikus betegségek és időskori problémák megelőzésében és kezelésében. Lipők Sándor, a város polgármestere és Cserbán Józsefné, az alapítvány kuratóriumi elnökének köszöntője után Jeneiné dr. Rubovszky Csilla tudományos kutató a digitalizációról szóló előadásában bemutatta a segítségnyújtás, biztonság és állapotkövetés jegyeit magán viselő demensbarát otthonokat, mesélt a lakáson belüli megfigyelőrendszerekről, GPS-helymeghatározó és emlékeztető eszközökről, a támogatóapplikációkról, az elesés- és tevékenységérzékelőkről, valamint a speciális zárakról, illetve a geokerítés funkciójáról is.

KM
hirdetés