Előzzük meg közösen a bajt!

Előzzük meg közösen a bajt!
© Fotó: SZ-SZ-B. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Nyíregyháza – Szerdán délután lakossági fórumon tájékoztatták a társasházak közös képviselőit az úgynevezett gyűjtőkémények szabályos használatáról, azok veszélyeiről és az esetleges átalakítás lehetséges módozatairól a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Az eseményen az építésügyi hatóság, a katasztrófavédelem kéményseprési megyei ellátási csoportjának vezetője, valamint a gázszolgáltató képviselői is részt vettek.

Nagy József tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd ismertette a meghívott képviselők gyűjtőkémények biztonságos használatával kapcsolatos szerepét, beleértve a gázszolgáltató, a kéményseprő és az építésügyi, valamint a tűzvédelmi hatóság ellenőrzések, illetve az esetleges hibák esetén megindított eljárásokkal kapcsolatos tevékenységét is. Az ezredes kiemelte: mindannyiunk érdeke a gázüzemű berendezések és a füstelvezetők biztonságos működése, éppen ezért a kémények szabályos használata minden lakóközösség érdeke.

Udvari István, a katasztrófavédelem kéményseprési tevékenységet végző megyei csoportjának vezetője elmondta: a gyűjtőkémények jellemzően 1960 és 1980 között készültek, később azonban jelentős részüket átállították gáztüzelésű berendezések égéstermék-elvezetésére, ám az égéstermék hőmérsékletének csökkenése miatt a kéményben kialakuló felhajtóerő is lényegesen kisebb lett. Ha pedig nincs meg a szükséges huzat, akkor az égéstermék visszaáramolhat, ami balesetekhez vezethet. Ezekre a gyűjtőkéményekre csak szakaszosan működő gázfogyasztó-készülékek – általában gázüzemű vízmelegítő berendezések – csatlakoztathatóak, folyamatos működésű lakásfűtő berendezések – cirkó, vagy gázégős cserépkályha – égéstermékének elvezetésére ez a kéménytípus nem engedélyezett.

Leskó Tibor, a gázszolgáltató területi vezetője a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére hívta fel a figyelmet, valamint részletesen ismertette, nem mindegy, hogy kémény, vagy készülékhiba esetén járnak el, hiszen készülékhiba esetén elegendő csak ezt az egy eszközt kizárni a rendszerből, amikor azonban kéményhiba miatt áramlik vissza az égéstermék, vagy ha az adott egykészülékes lakásba nem tudnak bejutni, akkor az egész lakóközösséget kell kizárni a hiba kijavításáig a szolgáltatásból. Ezért arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy bejussanak az érintett ingatlanokba.

Éva Péter, Nyíregyháza város építésügyi hatóságának a munkatársa pedig a kéményátalakítások, kéményépítések engedélyezési, véleményezési eljárásairól beszélt, valamint felhívta a figyelmet a különböző pályázati lehetőségekre.

Kuk János tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálatvezetője a tűzvédelmi hatósági feladatokról tájékoztatta a résztvevőket. Az ezredes kiemelte, hogy a szolgáltató az égéstermék-elvezető bármilyen hibája esetén három napon belül jelent a hatóságnak, amely hatvan napon belül ellenőrzi, hogy azt kijavították-e. Ha a tulajdonosok a kéményeket, vagy a készülékeket a tiltás ellenére is használják, úgy tűzvédelmi bírság kiszabására van lehetőség, amely magánszemélyek esetében akár 30 ezer forint is lehet.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés