Elrajtolt a 2. Budapest-Bamako futam

Budapest-Bamako (illusztráció)
Budapest-Bamako (illusztráció)
Budapest – A tavalyinál kétszer több, összesen 105 csapat vesz részt a 2. Budapest-Bamako, a Nagy Afrikai Futam idei versenyén.

A mezőny szombaton reggel nyolckor rajtol a fővárosi 56-osok teréről (Felvonulási tér). Az autósok nyolcezernél több kilométert tesznek meg Mali Köztársaság fővárosáig, és közben elmaradott falvakat “fogadnak örökbe”, illetve egy szegénynegyedben álló iskolának visznek adományokat.

A 2007-es Budapest-Bamako futamon 105 csapat és megközelítőleg 250 versenyző indul. Az autósoknak 15 nap alatt 8200 kilométert kell megtenniük a világ legnagyobb homoksivatagán, a Szaharán át, hogy végül elérjék a Mali köztársaság fővárosát, Bamakót. A Nagy Afrikai Futam alcímet viselő verseny szlovák és cseh résztvevői pénteken reggel már elrajtoltak Pozsonyból.

Az 5 szlovák csapat között van a tavalyi verseny nyertese Juraj és Daniela Ulrichova. A 16 fős angol, skót és ír kontigens pedig szombaton reggel, a magyarokkal egyidőben Londonból rajtolt, ők Spanyolországban csatlakoznak a mezőnyhöz – mondta a Független Hírügynökségnek Villám Géza, a Budapest-Bamako főszervezője.

Az idei Budapest-Bamako futam a versenyen és a szórakozáson kívül a karitatív munkáról is szól. A csapatoknak idén lehetőségük nyílt arra, hogy mali és mauritán falvakat “fogadjanak örökbe”. Ezeken a településeken nagyjából 20-50 kunyhó áll, és az esős évszakban szinte teljesen megközelíthetetlenek. Az ott élők nagy szegénységben élnek, ezért minden segítségnek örülnek.

Az “örökbefogadás” nem volt kötelező, de a 105 csapatból több, mint ötven döntött úgy, hogy adományokat visz magával, amelyeket a futam alatt adnak át. A többi csapat sem maradt ki a karitatív tevékenységből, hiszen ők Bamako egyik szegénynegyedében egy iskolát támogatnak, ahová különböző iskolaszereket visznek ajándékba – tette hozzá Villám Géza.

A 2. Budapest-Bamako futam hivatalos startja az 56-osok terén (Felvonulási tér) volt január 13-án, szombat reggel 8 órakor. A mezőny Budapesten az Hősök tere, Andrássy út, Roosevelt tér, Lánchíd, Bach csomópont útvonalon haladt. Az M7-ről Székesefehérvárnál tértek le a 8-as útra és Körmend érintésével Graz felé hagyják el Magyarországot.

A Budapest-Bamako futamot először tavaly rendezték meg, akkor 42 csapat vágott neki a nagy kalandnak.
hirdetés