Elrajtolt az idei panelprogram

Elrajtolt az idei panelprogram
Minden eddiginél több, összesen 2854 lakás újulhat meg Miskolcon a tavalyi panelprogramon elnyert támogatás révén.

További otthonok, lakótömbök energiatakarékossága valósulhat meg az idei támogatási rendszerben, aminek feltételei nagyjából változatlanok.

A napokban meghirdetett idei panelprogram elemeiben alig tér a tavalyitól, a korábbi modell alapján első körben az önkormányzatokhoz pályázhatnak a lakástulajdonosok, lakóközösségek hőszigetelésre, nyílászárók és gépészeti berendezések cseréjére. Újdonság ugyanakkor, hogy kizárólag gépészeti berendezések (vagyis fűtési, szellőző és egyéb berendezések) felújítására külön is fogadnak be pályázatot. Az idei pályázatokat szeptember 29-ig lehet benyújtani.

Túlléptük a keretet

Tavaly 300 millió forintot különített el a Miskolci Önkormányzat panelprogramra, amely keretet jelentősen túllépték a beérkezett pályázatok. Tompa Sándor képviselő, a panelprogram miskolci biztosának tájékoztatása szerint tavaly 2854 lakás megújítására vonatkozó pályázat lett eredményes. Ehhez viszont az önkormányzati harmadrész biztosítására korábban tervezett 300 millió forint kevés, több mint a duplájára, 700 millió forintra van szükség. Ennek fedezetéről Tompa Sándor úgy nyilatkozott: „megkeresik” annak lehetőségét, hogy biztosítsák ezt az összeget. A panelbiztos a számokat értékelve kiemelte, 2002–2004 között mintegy 1100 lakás újult meg, míg a tavaly beérkezett pályázatok elbírálása szerint majd’ 2900 lakást támogatnak, vagyis felgyorsult a program.

Hogyan pályáztak?

– A miskolci pályázatok túlnyomó többsége a nyílászáró-cserét és a külső homlokzati szigetelést is tartalmazza, kisebbik részben fordult csak elő, hogy kizárólag részfeladatokat akarnak elvégezni a lakók, s ahhoz igényeltek pénzügyi támogatást – ismertette. – Egyértelműen látszik ugyanakkor, hogy egyre több klasszikus, távfűtéses panel is részt vesz a programban, míg korábban legfeljebb önálló gázkazános panelekkel jelentek meg az igénylők. Köztük több olyan városrészben élők adtak be pályázatot, ahol a legrégebben épült és így a leginkább felújításra szoruló tömbök vannak, ilyen például az Avas, a Diósgyőri lakótelep, a Győri kapu, valamint a belváros.

Tompa Sándor kiemelte: az ez évi pályázatokban reménye szerint még erősebben jelennek meg a klasszikus panelek, amit azt is szolgál, hogy idén egyéni mérőberendezés felszerelésére is lehet pályázni.

OlKa
hirdetés