Első elnöküktől búcsúznak a városvédők

Fodor Géza
Fodor Géza - © Fotó: egyesület
Nyíregyháza – Az elmúlt napokban több, Nyíregyháza életét formáló, a város közéletét meghatározó polgártól kellett végső búcsút vennünk. Most a 87 éves korában elhunyt Fodor Gézától, a pedagógustól, az oktatási és kulturális intézményeket építő, szervező szakpolitikustól, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület első elnökétől.

Fodor Géza 1951-től élt és tanított Nyíregyházán, 1971-től a Városi Tanács Művelődési Osztály vezetője, 1984–1989-ig az MSZMP városi szervezetének oktatásért, kultúráért felelős titkára volt. Erre az időszakra esik a Jósaváros, az Érkert lakótelep, a Malomkert és az Örökösföld városrész építése. Abban az időben Nyíregyházán mindenhol óvodák, iskolák épültek. Szükség volt óvodapedagógusokra, tanítókra, tanárokra. Fodor Géza tudta, szerette és kiválóan intézte ezeket a feladatokat .Tudott csapatot, közösséget építeni, jó érzékkel választotta ki azokat a vezetőket, akik több évtizedes munkájukkal, eredményeikkel bizonyították, hogy méltóak voltak a fiatalon kapott bizalomra. Szószólója és segítője volt annak a kezdeményezésnek, hogy Nyíregyházának önálló színtársulata legyen. Részese volt a Sóstói Éremművészeti és Kisplasztikai Művésztelep létrehozásának. Szívügye volt a Nyírségi Ősz évtizedekig sikeres városi rendezvénye, de ugyanígy a gyerekek nyári táboroztatása, a hajdani Sóstói Kultúrpark létrehozása.

Nyugdíjas korában is aktív közéleti életet élt. Az 1987-ben megalakult Városvédő Egyesület első elnöke lett. Fodor Józseffel és Labossa Gusztávval közösen alapozták meg a város értékeinek védelmét, a hagyományok ápolását újjáélesztő lokálpatrióta tevékenységet, mely három évtizede segíti, ellenőrzi Nyíregyháza Önkormányzatának városépítő tevékenységét. Mindig szerény, egyszerű, halk szavú ember volt. Műveltsége, intelligenciája révén élményt jelentett egy-egy vele való találkozás, beszélgetés. Fodor Géza, sokunk kedves Géza bácsija munkásságát Nyíregyháza díszpolgára címmel ismerte el a város.

Köszönjük mindazt, amit városunkért tett.

Nyugodjon békében!

Búcsúzik tőle a Nyíregyházi Városvédő Egyesület elnöksége és tagsága.
hirdetés