Elszabadult a pokol Tiszavasváriban – Saját háza előtt verték félholtra az idős özvegyasszonyt

Lujza kis híján elájult, amikor meglátta nővérét, Valériát (jobbra), aki vérben ázva, sokkos állapotban hozzá menekült segítségért
Lujza kis híján elájult, amikor meglátta nővérét, Valériát (jobbra), aki vérben ázva, sokkos állapotban hozzá menekült segítségért - © Fotó: a szerző
Tiszavasvári – Testi erővel elkövetett testi sértés, kötőhártyavérzés, részleges látásvesztés, arc-, mellkas-, térd- és szemhéjzúzódás, mellkasi és hasi panaszok. Ezek a megállapítások szerepelnek többek között azon az ambuláns lapon, illetve orvosi látleleten, amelyért 4500 forintot kellett fizetnie a 68 esztendős, Tiszavasváriban élő Ádám Pálnénak, akit a saját portája előtt vertek félholtra. A többségében romák lakta, bűdi városrészben élő özvegy­asszony sírva mesélte el, mi mindenen ment keresztül egyetlen nap leforgása alatt.

Vérbe lábadt szemmel, remegő lábakkal, a fájdalomtól meggörnyedve fogadott a minap Tiszavasváriban a 68 esztendős Ádám Pálné Valika néni, akit – elmondása szerint – a szembe szomszédjai vertek félholtra. A többségében romák lakta városrészben élő özvegyasszony elmondta: szeptember 19-én délelőtt hazaérve döbbenten tapasztalta, hogy valaki betört hozzá, felforgatta a lakását és elvitte minden pénzét. – Kihívtam a rendőrséget, akik átvizsgálták a házat, fotókat készítettek és kikérdeztek. A távozásuk után a húgomhoz vezetett az utam. A visszaúton az egyik helybeli figyelmeztetett, hogy a szomszédom megüzente: ne merjek hazamenni, mert agyonver, amiért kihívtam a családjára a rendőröket. Nem foglalkoztam a fenyegetőzéssel, hiszen én csak a betörést jelentettem be. Hiba volt…

Be- és feljelentést is tett

– A szomszédasszonyom és a lánya már a kapum előtt rám támadt. Ütöttek, vertek, csomóstól tépték ki a hajam, a fogaim is kiverték. Amikor a földre kerültem, egyikük a nyakamat szorította, a másik a testemet rugdosta, elvesztettem az eszméletemet. Amikor magamhoz tértem, az egész arcomat vér borította. Minden erőmet összeszedve eltántorogtam a húgomhoz, aki azonnal hívta a mentőket, s hamarosan újra megérkeztek a rendőrök is – idézte fel a történteket Valika néni. – Ha voltak is szemtanúi a támadásnak, ők nem fognak beszélni, hiszen nem akarnak ugyanígy járni. Én feljelentést tettem a rendőrségen – tette hozzá.

Rendre és biztonságra vágynak

Szomorú „látlelettel” szolgált a bűdi városrész közbiztonságáról a brutális támadás apropóján Kóti Piroska, a helyi romákat segítő önkéntes.

– Nem titok, ezt a szegregátumot mindig is mostohagyermekként kezelte a jobbikos városvezetés, ezért tartunk itt. Sötétedés után nem, vagy csak félve merünk kimenni az utcára, szinte mindennaposak a vagyon elleni bűncselekmények, amelyek hátterében véleményem szerint a futótűzként terjedő droghasználat áll.

– Sok fiatalt látni bódult, agresszív állapotban a környéken, s nem nehéz kitalálni, honnan szerzik az anyagot és hogyan a rávalót. Az utóbbi időben több tucat kerékpárt loptak el, a minap feltörtek és kirámoltak egy autót, az én otthonomban egy besurranó tolvaj járt, volt, akinek virradóra lebontották a fakerítését, másnak a terményeit, jószágait lovasították meg. A törvénytisztelő helyiek okkal csalódottak, amikor azt látják, hogy a rendőrség „vendégszeretetét” csak pár napig élvezik azok, akiknek jó ideig rács mögött lenne a helyük. A jobbikos településvezetés anno azt ígérte, mintaváros leszünk. Nos, igazuk lett: Tiszavasvári most olyan, „mint-a” gettó… – summázta az aktivista.

Meglepő információkkal szolgált lapunknak a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a lakásbetöréssel kapcsolatban: a Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai az adatgyűjtési eljárás során megállapították, hogy „a bejelentésben előadott cselekmény nem valósult meg”, vagyis nem találtak betörésre utaló nyomokat, s mivel a bűncselekmény gyanúja hiányzott, a városi rendőrkapitányság elutasította a feljelentést. – A 68 éves asszony bántalmazásának körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgáljuk – közölte dr. Fedor Rita sajtószóvivő.

A város, illetve a városrész egyre romló közbiztonságára panaszkodó Kóti Piroska állításait pedig egyértelműen cáfolják az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűn­ügyi Statisztika városra vonatkozó ez évi adatai. – Január és augusztus között csökkent a regisztrált bűncselekmények, a lopás, a testi sértés és a garázdaság bűncselekmények száma, és rablás sem fordult elő többször, mint tavaly, mindössze 3 esetben. A város közigazgatási területén a Tiszavasvári Rendőrkapitányság állománya a nap 24 órájában jelen van a közterületeken, s kiemelt figyelmet fordít a „bűdi városrészre”. Ha szükséges, más területről is idevezényelnek járőröket.

Valós probléma a kábítószerezés

– Az új pszichoaktív anyagok sajnos Tiszavasváriban is jelen vannak, főként fiatalok használják. A rendőrség bűnüldöző és prevenciós tevékenységgel törekszik a kábítószerekkel és az azokhoz kapcsolódó bűncselekmények visszaszorítására, felderítésére, megelőzésére. Szeptemberben több kerékpárlopásról érkezett bejelentést a rendőrségre, a bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható 18 éves tiszavasvári férfi már előzetesben van, büntetőeljárás indult ellene. A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a közrend és a közbiztonság védelmét a rendelkezésre álló törvényes eszköztárral fenntartsa! – hangsúlyozta dr. Fedor Rita rendőr őrnagy.

Palicz István


Mezőőrséggel erősítik a közbiztonságot

– Tiszavasvári jobbikos városvezetése évek óta sürgeti a közrend, a közbiztonság erősítését, de gyakran falakba ütközik. Megakadályozták a helyi csendőrség felállítását, az önkormányzat előremutató rendeleteit, ennek ellenére mindent megteszünk a lakosok személyi és vagyonbiztonságáért: térfigyelő kamerák kihelyezése, közterület-felügyelet megerősítése – sorolta dr. Fülöp Erik polgármester. Hozzátette: a közeljövőben felálló mezőőrséghez is nagy reményeket fűz.

– A bűdi városrész – ahol bántalmazták az idős asszonyt – volt az, amely a legnagyobb ellenállást fejtette ki tavaly, amikor pont az ilyen problémák orvoslására szerződést kötöttünk a Becsület Légiójával, holott a rendvédelmi eredmények magukért beszéltek. Ezek a lépések csak a tűz oltására elegendőek, a rendőrség nélkül, melynek feladata mindezen problémák kezelése és megoldása, jelen helyzetében, kellő anyagi és jogszabályi támogatás híján, erőtlen.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés