Elszabadult a rakomány

Elszabadult a rakomány
A vádlott kamionjával a hirtelen elé vágó személygépkocsi miatt fékezett Nyíregyházán.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége ügyében hirdetett jogerős ítéletet a megyei bíróság dr. Péli Toóth Sándor vezette felebbviteli büntetőtanácsa –a tanács tagjai voltak: dr. Fekete Magdolna és Lengyelné dr. Katona Piroska.

A vádlott N. Zsolt (32) nyíregyházi lakos még 2002-ben a Litván köztársaság egyik városában közlekedett az általa vezetett kamionnal. Rakománya 20 tonna cső volt. Ezzel egyidőben vele szemben a bal oldalon haladt egy Audi, amely hirtelen balra kanyarodott, majd elhajtott. A vádlott mindezt látva balra kormányzással és

fékezéssel próbálta elkerülni az ütközést. Az erőteljes mozdulatok következtében a rakomány elszabadult és csövek egy része rázuhant a vele szemben szabályosan közlekedő Renault gépkocsira, aminek következtében az autó egy utasa meghalt.

A vádlott a tárgyalás során nem ismerte el bűnösségét.

Azzal védekezett, hogy szabályosan közlekedett, a baleset az elé vágó Audi miatt következett be, amely segítségnyújtás nélkül elhajtott. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint nem állapítható meg a vádlott szabályszegő magatartása, így az ellene emelt vád alól felmentette. Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést a bűnösség megállapítása végett. A másodfokú bíróság helyt adott az ügyész indítványnak és bűnösnek mondta ki a vádlottat az említett vádban.

A bíróság megállapította: ha a vádlott a megengedett sebességgel (60 km/ó) halad járművével, akkor elkerülhető lett volna a baleset. A szakértő szerint 80-90 kilóméteres sebességgel ment. Ezért a bíróság pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Azért kapott pénzbüntetést a vádlott, mert a szabálytalanul balra kanyarodó audi teremtette meg a veszélyhelyzetet– állapította meg a megyei bíróság.

– Fullajtár András –
hirdetés