Eltemették Kolozsvári Györgyöt

Eltemették Kolozsvári Györgyöt
Több százan, bajtársai, barátai és családtagjai kísérték utolsó útjára kedden Kolozsvári György posztumusz hadnagyot. Tatán helyezték végső nyugalomra. Kolozsvári György annak a magyar alakulatnak volt tagja, amelyet augusztus 23-án támadtak meg Afganisztánban.

Katonai tiszteletadás mellett, az Afganisztánban és itthon szolgáló bajtársai, a magyar honvédség vezetői, a család valamint a barátok körében vettek végső búcsút Kolozsvári György posztumusz hadnagytól.

Sándor Zsolt, a 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka – ahol Kolozsvári György szolgált – a szertartáson azt mondta: “Úgy halt, ahogy élt. Hőn szeretett hazája szolgálatában, kötelesség teljesítése során vesztette fiatal életét. Sokan áldoztak már többet vagy kevesebbet a hazáért. Kolozsvári zászlós mindenét a hazájáért áldozta”.

Kétgyermekes apuka volt

A tábori lelkész katolikus szertartás keretében búcsúztatta Kolozsvári Györgyöt. Az Afganisztánban vele szolgálókat arra figyelmeztette Kovács Tamás, hogy a hadnagy két lányával szemben vannak még kötelességeik. “A ti missziótok az, hogy egymásban is és bennük is őrizzetek valamit. És ha majd ők már elég nagyok lesznek hozzá, legyen közületek legalább egy, aki odaáll és elmondja, hogy milyen volt az apjuk”.

Kolozsvári György 1973-ban született Pápán. 1996-ban őrmesterként kezdte pályafutását Tatán, majd több külföldi kiküldetésben is részt vett. 2000-ben és 2005-ben Koszovóban szolgált. Afganisztánban 2007-ben, a Tartományi Újjáépítési Csoport második váltásával járt először, ahová a 2008-as Bosznia-Hercegovinai kiküldetése után idén tért vissza a nyolcadik váltással.

Alakulatát augusztus 23-án támadták meg. Bajtársa, Pappné Ábrahám Judit, posztumusz hadnagy a helyszínen életét vesztette, Kolozsvári Györgyöt előbb Afganisztánban, majd Magyarországon, a Honvédkórházban ápolták, ahol szeptember 7-én belehalt sérüléseibe.

– Független Hírügynökség –
hirdetés