Eltérítettek egy török utasszállító repülőgépet

Eltérítettek egy török utasszállító repülőgépet
Eltérítettek egy török utasszállító repülőgépet
Görögország fölött repülve eltérítették a Turkish Airlines török légitársaság Tiranából Isztambulba tartó gépét kedd délután, fedélzetén 107 utassal és 5 fős személyzettel – jelentette a Turkish-CNN török hírtelevízió.

A kedd délután eltérített török utasszállító gép Albánia fővárosából indult Isztambulba, de röviddel a felszállás után, görög légtérben S.O.S.-jeleket adott le, hogy eltérítették. A gép a görög légtérben visszafordult, először négy görög vadászgép, majd két olasz vadászrepülő kíséretében Brindisiben leszállásra kényszerítették. A gépen 107 utas és 6 fős személyzet volt. A hatóságok eleinte azt gondolták, hogy a pápa november végi, törökországi látogatása ellen kívántak tiltakozni a gépeltérítők, mert azt kérték, hogy üzenetüket juttassák el XVI. Benedekhez. Később azonban azonosították a két géprablót, akik közölték, hogy menedékjogot kérnek Olaszországban.

Az olasz polgári repülés igazgatóhelyettese, miután tárgyalt az eltérítőkkel, állította, hogy fegyvertelenek és nem agresszívek az utasszállító repülő eltérítői.

Egyikük egy kikeresztelkedett török állampolgár, aki már levelet is írt a pápának, arra kérve a katolikus egyházfőt, hogy segítsen neki elkerülni, “hogy keresztényként egy muzulmán hadseregben kelljen szolgálatot teljesítenie”.

A géprablók végül megadták magukat, bocsánatot kértek az utasoktól a géprablásért. Sem az utasok, sem a rendőrök nem láttak fegyvert egyik gépeltérítőnél sem, akik végig udvariasan és békésen viselkedtek.

Az akcióban senki sem sérült meg, sőt az utasok többsége azt sem tudta, hogy a repülőt eltérítették.
hirdetés