Sport

2013.08.22. 11:57

Kispolskival Taskentig

Nyíregyháza, Taskent - A Kató testvérek pénteken elindulnak a Bamako Summer elnevezésű túrán és versenyen.

Nyíregyháza, Taskent - A Kató testvérek pénteken elindulnak a Bamako Summer elnevezésű túrán és versenyen.A Budapest-Bamako egy közös jótékonysági túra és verseny Budapesttől Bamakoig, amely mára a világ egyik legnagyobb amatőr rallya és közösségi kalandtúrája lett. A Bamako Summer ennek az eseménynek a „kistesója”, egy könnyített nyári kiadása. A Nyíregyházáról pénteken reggel rajtoló versenyt (ahogy a téli változatot is) Villám Géza szervezi. Előre láthatólag negyven egység indul el a túrán, köztük lesz a nyíregyházi érdekeltségű Kató Bence és Kató Marcell is. A testvérpár csütörtökön szerkesztőségünk vendége volt.

– Egy 1988-as Polskival vágunk neki a nem mindennapi kalandnak, ami 10 napon és nagyjából 5000 kilométeren keresztül tart majd – kezdte az idősebbik testvér, a huszonhárom éves Bence. Mint mondja, az autó hét éve az övé, az egész nyáron azon dolgozott, hogy üzembiztosan működjön a versenyen a Polski. – Vezetni nagyrészt én fogok, már csak azért is, mert enyém a kocsi, így jobban ismerek a lelkét. Azért Marcit is a volán mögé engedem majd néha – néz nevetve az öccsére, aki fellebbenti a fátylat arról, hogy honnan az ötlet az induláshoz.

– A május elseji családi ebéden hozta fel anyukánk az egészet, ő kérdezte, mi lenne, ha elindulnánk - emlékszik vissza. A verseny kategóriában az autó maximális értéke 200 ezer forintra volt meghatározva, hát a Bence Polskija ezt még meg sem közelíti, hiszen 35 ezer forintért vásárolta anno.

– Azóta persze költöttem rá, de még így is a határ alatt vagyunk jóval – veszi át újra a szót az idősebbik testvér.

A fiúk elmondták: az éjszakákat valószínüleg sátorban töltik majd, visznek konzervet, zacskós levest, de azért egyszer-egyszer szeretnének útközben valami rendes, főtt kaját is enni.

Az Ukrajnát, Oroszországot, Kazahsztánt és Üzbegisztánt (a célszalag Taskentben lesz) átszelő verseny első helyezettje ezer eurót kap, úgyhogy nem tét nélküli a történet, de ettől függetlenül még nem izgulnak a srácok. Ahogy fogalmaztak, még nem volt rá idejük, hiszen mindketten nyári munkán vannnak, ezt szakítja ketté a Bamako Summer.

– Én alkalmazott grafikát tanulok, a vizsgamunkám gyanánt a túráról egy útikönyvet készítek majd, éppen ezért rengeteg fotót szeretnék csinálni – meséli Marcell, aki hozzáteszi: a zömében földúton, kis részt sivatagos terepen zajló verseny végeztével szívesen tartanának majd egy élménybeszámolót is lapunknak. Mit mondhatnánk erre: állunk elébe!

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!