„Elveszik, amit oda sem adtak”

Létszám-leépítések a zöld-intézményeknél – anélkül, hogy bárkit is ki kellene rúgni?

 A környezetvédelmi Minisztérium bizonyos számú dolgozó elbocsátására kötelezi a hatálya alá tartozó központi és területi szerveket. Pontosabban: adott fővel csökkentik egyes intézmények hivatalos létszámát. Nem mindegyikét. Amelyikét igen, ott sem feltétlenül kell valós elbocsátásokkal számolni. Van, ahol „önkéntes” alapon, van, ahol a hiányposztok „beszámításával” oldják meg a kérdést.

Megyénket három területen érinti az állami megszorító csomag részét képező intézkedés. A környezetvédelmi felügyelőségnél 2, a két nemzeti parknál 10, illetve 3 főben határozta meg a szaktárca a leépítés mértékét. Mint a minisztériumban lapunk érdeklődésére elmondták, központilag a számot adták meg – a konkrét döntés mindenütt helyben történik. Két fontos tényezőt említettek még a minisztériumban: a szintén e körbe tartozó regionális vízügyi igazgatóságokat nem érinti az aktuális leépítés (mert azoknál már korábban lezajlott a dolog), illetve hogy a nemzeti parkok tekintetében (az ország tíz parkjából összesen 78 munkatársnak kell távoznia) kikötötték, hogy természetvédelmi őrből nem lehet kevesebb (minthogy abból amúgy is kevés van). A minisztérium azt sugallja, hogy adminisztratív dolgozóktól volna inkább üdvös megválni.

Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen ennek szellemében kívánnak eljárni. Mint kérdésünkre elmondták, „meghirdették” a két „helyet”, azaz felhívást intéztek a dolgozókhoz, ki az, aki más irányú lehetőségei vagy közelgő nyugdíja kapcsán magától elhagyná a szervezetet. Két héten belül eldől, kik lesznek azok.
Hárommal csökkent az engedélyezett létszám az Aggteleki Nemzeti Parknál, ám mint Salamon Gábor igazgató lapunknak elmondta, a központilag kapott pénz már régóta kevesebb, mint a teljes bértömeg.

Vannak üres státuszok, azok kárára teljesítik az előírt „leépítést”. A szükséges munkákat eddig is részben szerződéses munkatársakkal tudták csak ellátni. Úgyhogy az igazgató szerint most nem történik más, mint hogy „elvették, amit oda sem adtak”. Ugyanakkor „a feladat marad, sőt, nőttön nő, ami csak tovább feszíti a park költségvetését”.
A Bükki Nemzeti Parkban 10 fő a leépítendő létszám, ám az egri igazgatóságtól nem tudtunk információt szerezni a részletekről.
hirdetés