Elvesztette a reptérpert a magyar állam

Elvesztette a magyar állam azt a nemzetközi pert, amelyet a ferihegyi 2B terminált felépítő kanadai befektető indított: így 17 milliárdot kell fizetnie 30 napon belül. Az ítéletet kedden hirdették ki Londonban.

A 2B terminál megépítésére 1996-ban hozták létre a Ferihegyi Utasterminál-fejlesztő Kft-t, melynek tagja egy kanadai cég, illetve a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) volt. A pénzt főként a kanadaiak teremtették elő tagi kölcsönből, illetve hitelből. Két évvel később elkészült a terminál és elvileg 2010-ig üzemeltethette volna a Kft.

A Fidesz-kormány közlekedési minisztere, Fónagy János azonban 2001-ben megszüntette az LRI-t és a reptér üzemeltetését átadta a Budapest Airportnak. Így a kanadaiakat is magában foglaló Kft-t egyik napról a másikra kitették a reptérről.

Bár az építkezésre felvett hitelt a bankoknak visszafizették, a kanadai befektető nemzetközi bírósághoz fordult.

A lap információi szerint a külföldiek a most megítélt pénz valamivel több mint feléért hajlottak volna a peren kívüli egyezségre, ám a Medgyessy-kormány politikailag vállalhatatlanak ítélte a megegyezést, így az nem jött létre.
hirdetés