Elviselhetetlenek a sorok az ukrán-magyar határátkelőkön

Akt.:
Mindennapos helyzet a Záhony-Csap közúti átkelőn.
Mindennapos helyzet a Záhony-Csap közúti átkelőn.
Ukrajna – Embertelen sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőkön. A helyi hírportáloknak számtalan olvasó küldött be fotókat a határhelyzetről.

Az embereknek nem kevesebb, mint 4-5, de akár 8 órát is várakozniuk kell, hogy az Európai Unió területére jussanak. Az egyik olvasó elmondása szerint az Asztély–Beregsurány határátkelőn a magyar oldaltól egészen a legközelebbi benzinkútig áll a sor, amely több kilométert jelent. Hasonló a helyzet többi kárpátaljai közúti átkelőn is.

Az utazók a vámosokra és a határőrökre is panaszkodnak. Almondásuk szerint sem az ukrán sem pedig a külföldi oldalon nem dolgoznak a megfelelő rendben.

Buhajla József ungvári magyar főkonzul a minap úgy nyilatkozott, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban technikai fennakadások voltak a határátkelő mindkét oldalán. Folyamatos munkálatok zajlanak az ügy megoldása érdekében.

– A határátkelők fizikai áteresztő képessége rossz, ezenkívül a vízummentesség bevezetését követően 40%-kal megemelkedett a határátlépők száma, valamint a vendégmunkások is közrejátszanak a hosszú sorok kialakulásában – mondta a Kárpátaljának a magyar diplomata.

– Palkó István –
hirdetés