Emberölés címén indítottak eljárást egy kátyú ellen Kárpátalján

Illusztráció
Illusztráció
Az ukrajnai közúti közlekedés történelme során első ízben tettek felelőssé egy méretes kátyút egy halálos kimenetelű baleset bűnbakjaként.

A tragikus baleset még január elején történt a kárpátaljai Técső és Bustyaháza (Bustino) között. A körülmények kivizsgálása során megállapították, hogy a balesetet megelőzően az áldozat gépkocsija egy 14 centi mély, közel egy négyzetméteres kátyúba hajtott. Az irányíthatatlanná vált jármű ezt követően letért az országútról és egy fának csapódott. A vezetője a helyszínen szörnyethalt.

A rendőrség bűnügyi vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, vétkes hanyagságból elkövetett emberölés címén. A vádemelési szakaszban azonban elakadt az ügy. A rendőrségnek ugyanis mindenekelőtt saját magát kellene bíróság elé állítania, amiért a megfelelő KRESZ-tábla kihelyezésének elmulasztásával nem figyelmeztette az autósokat az úthibákra.

Másodsorban az ukrán állami közútkezelő ülhetne a vádlottak padjára, amely azonban az állami finanszírozásban tátongó szakadékok miatt önmagát sem tudja fenntartani, nem hogy az utakat – amiért ily módon nem hibáztatható. A logika szerint marad tehát a szerencsétlen gödör, amelyre a Btk. vonatkozó cikkelyek értelmében akár több évig terjedő szabadságvesztés is várhat – írja a Zakarpattya online.

– Palkó István –
hirdetés