Emberrablás Szíriában – A TEK úgy tudja, a magyar túszok életben vannak

Illusztráció
Illusztráció
Budapest, 2012. április 29., vasárnap (MTI) – A Szíriában szombatra virradó éjszaka elrabolt két magyar állampolgár rablótámadás áldozata lett; a Terrorelhárítási Központ (TEK) úgy tudja, hogy a túszok életben vannak – közölte a miniszterelnök szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Szijjártó Péter közleménye szerint jelen pillanatban – a kutatás érdekeit nem veszélyeztetve – annyi mondható el, hogy szombatra virradó éjszaka rablótámadás történt egy cég telephelyén Szíria észak-keleti részén.
A fegyveresek különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra, akiket magukkal hurcoltak.
Közölte, a TEK-nek “konkrét értesülése is van arról, hogy a túszok életben vannak”, és a rendelkezésekre álló információk alapján azt lehet feltételezni, hogy a magyarok életét ebben a pillanatban nem fenyegeti közvetlen veszély.
Jelezte ugyanakkor, hogy a térségben rendkívül zavaros a politikai és a biztonsági helyzet, az információszerzés nehéz, és nem mindig megbízható. Minderre tekintettel – írta – a sajtó és a közvélemény türelmét kérik.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, a magyar kormány teljesíti alaptörvényi kötelezettségét, megvédi polgárait, így a külföldön bajba került magyarokat sem hagyja soha magára.
Közölte, Orbán Viktor miniszterelnök utasításának megfelelően a Külügyminisztérium, a damaszkuszi magyar nagykövetség és a TEK saját forrásait, kapcsolatait felhasználva, de szorosan együttműködve, éjjel-nappal dolgozik azon, hogy a Szíriában elrabolt két magyar állampolgár ügye mielőbb megnyugtatóan rendeződjön.
Az MTI érdeklődésére korábban Magyarország damaszkuszi konzulja azt közölte, hogy az elrabolt személyek biztonsága érdekében a külképviselet nem közölhet részleteket az ügyről, és bármilyen információt csak a Külügyminisztérium vagy a Miniszterelnöki Hivatal adhat ki.

-MTI-
hirdetés