Embert ölt tizenötezerért

Embert ölt tizenötezerért
Nyíregyháza – A határozott idejű törvényi maximumot adta büntetésül egy emberölésért a megyei bíróság dr. Bálint Tibor vezette tanácsa az első rendű vádlottnak.  

A. A. (22 éves) két társával P. B. (22 éves) és L. G. (29 éves) egy lány társaságában 2007. szeptember 12-én este elindult Piricséről Nyírbátorba autóval, hogy tankoljanak, de miután tartottak tőle hogy lerobban a kocsi, követte őket egy másik autó.

Amikor a VW lerobbant, a későbbi sértett házának közelében többen átültek a követő Suzukiba, és úgy tankoltak, csakhogy igazoltatáskor kiderült egy okmánnyal kapcsolatos hiányosság. A lerobbant kocsihoz visszatérve egy kört tettek a településen, majd úgy döntöttek pénz kellene. Első rendű vádlott kiszállt az autóból, bement a sértett H. L. házába, ami egyúttal kocsma is volt, és miután rossz volt a forgalom, bárkinek bármikor kinyitott.

A tulajdonos súlyosan ittas állapotban aludt. A. A. felkeltette és egy láda sört, valamint egy liter pálinkát rendelt. Bent egy ott talált reszelővel A. A. a kocsmárost fejbe verte, mire ő egy üveggel orrba verte támadóját. A. A. erre a reszelővel olyan súlyosan bántalmazta, hogy a nyél letört a szerszámról. Egy zoknit húzott a kezére úgy kutatott a pénztárgépben, de a kocsmáros magához tért. Ekkor már úgy összeverte őt A. A. hogy többé nem mozdult. Összesen 31 fejre mért ütés, köztük 9 arcra mért ütés valamint további testre mért ütések okozták a kocsmáros halálát.

A támadó egy mobil telefont és kisebb összegű pénzt vitt el 15 ezer Ft értékben, majd bezárta a kocsmát. A másod és harmadrendű vádlottal közösen elégették A. A. ruháit. Nekik A. A. azt mondta, hogy egy emberrel összeverekedett. A mobiltelefont Nyírbogát és Nyírbátor között A. A. elásta, a pénzt elszórakozták. A bíróság az ítélet utáni indoklásban rámutatott, hogy a nyereségvágyból elkövetett emberölés megtörtént, a nagy számú súlyos sérülést okozó bántalmazás következményébe A. A. belenyugodott, így még a különös kegyetlenség minősítésen is gondolkodni kellett.

A beismerés és a megbánó magatartás, a határozott idejű törvényi maximum büntetés kiszabását indokolja, de a tényleges életfogytiglanig tartó büntetést nem. A bűnösnek mondott A. A. büntetése 15 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés. A bűnsegédek P. B. büntetése 1 év fogház, a harmadrendű vádlotté 8 hónap fogház. Az ítéletek ügyében az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, első rendű vádlott védőjével egyetemben enyhítésért fellebbezett, másodrendű vádlott védőjével 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, harmadrendű vádlott és védője tudomásul vette. Egyelőre egyik ítélet sem jogerős.

Kapcsolódó cikkek:

– Pusztai Sándor –
hirdetés