Nyíregyháza hírei

2012.12.27. 12:41

Év végéig chip kell a kutyába

Nyíregyháza - Január elsejétől minden négy hónaposnál idősebb kutyának kötelező beültetni a transzpondert.

Nyíregyháza - Január elsejétől minden négy hónaposnál idősebb kutyának kötelező beültetni a transzpondert. – Nagyon nagy a hajtás – ismeri el pár nappal a határidő lejárta előtt dr. Orosz Enikő állatorvos. – Sok gazda hagyta az utolsó pillanatra a chip beültetését, most szinte egymásnak adják a rendelő kilincsét, hogy a mindössze rizsszem méretű transzpondert az állatorvos elhelyezze a kutyus nyakának bal oldalán, a bőr alá. Sokan drágállják a chip és a munkadíj árát, többen pedig attól tartanak, hogy a néhány másodperces beavatkozás traumát okoz az állatnak – mesél a tapasztalatokról a nyíregyházi állatorvos, s megnyugtat mindenkit: megrázkódtatás mentes, biztonságos a beültetés, az üvegkapszula sem szöveti reakciót, sem allergiát nem okoz. Ami hosszabb időt vesz igénybe, az adminisztráció, mert az adatlapon a kutya becenevétől a szőre színéig mindent fel kell tüntetni.

– A kutya adatai bekerülnek egy központi adatbázisba, így a chip legnagyobb előnyének azt tartom, hogy így az elveszett, elkóborolt ebek hamarabb visszakerülhetnek a gazdájukhoz – mondja Orosz Enikő. Hozzátette: csak egészséges kutyába ültethető chip, és később tilos azt kiműttetni.

Kutyaazonosító

– Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak január elsejéig kell elvégeztetniük a viszonylag gyors és egyszerű állatorvosi beavatkozást. A néhány perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását, megkönnyítve ezzel a nyilvántartásukat. Nagyobb esély lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, és várhatóan csökkenhet a kóbor kutyák száma, valamint országosan is egyszerűbb lesz a kutyák számának meghatározása – tájékoztatta lapunkat dr. Kása Brigitta, a nyíregyházi polgármesteri hivatal Hatósági Főosztályának vezetője.

– Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény maximálja a chip beültetéséért elkérhető díjat, így az állatorvos legfeljebb 3500 forintot kérhet az állat gazdájától. A rendelet betartását a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőrzi – áll a főosztály közleményében. A városban működő állatorvosi szolgáltatók felkészültek a beavatkozások elvégzésére, az aktuális díjakról a kiválasztott szolgáltatónál érdeklődhetnek.

Jövőre „kutyanépszámlálás”

Egy 2012-ben hatályba lépett szabályozás szerint az önkormányzatoknak 3 évente ebösszeírást kell tartaniuk. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény új szabályai szerint a helyi önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira tekintettel végzi el az ebösszeírást, amely a kutyatartóknak különösebb költséggel nem jár.

Az önkormányzat továbbra sem tervezi az „ebadó” bevezetését, a kutyák összeírását kizárólag a jogszabályi kötelezettség miatt kell elvégezni 2013-ban – nyomatékosította Kása Brigitta.

Hűséges előfizetőnk, Kálmánchelyi Jánosné levelében így kommentálta az ebrendeletet: „Újabb kötelező kiadás, amire ki kell szorítani a pénzt. Bármilyen szegény legyen is az ember, ha fontos neki a kutyája – mint nekem Alíz, a németjuhász –, ki fogja fizetni. De praktikusabb lett volna összekötni a chipezést a soron következő kötelező eboltás időpontjával.”

Megkérdeztük: Ön egyetért a chiprendelettel?

– A kutya az ember legjobb barátja! A barátairól pedig gondoskodik az ember, nem igaz? – kérdezett vissza Bálint István, aki szerint a chip megkönnyíti az azonosítást, ha ellopják vagy elszökik a négylábú.

Barna Sándorné is támogatja az új rendeletet. – Nemrégiben találkoztam egy asszonnyal, aki a kutyáját kereste. A chipben bizonyára nincs nyomkövető, de segíthet az eb azonosításában...

Bokor Gabriella szerint a szegények nem fogják vállalni a chipeltetés költségét, inkább utcára teszik majd a kutyájukat.

Dr. Birta Aliz úgy véli, a 3500 forintos egyszeri költség kigazdálkodható és jó célt szolgál.

Machlik Gabort irritálja, hogy kötelezővé tették az ebek chipezését, szerinte elegendő lett volna választási lehetőséget adni a gazdiknak.

Vékony Szilárd nem lepődne meg, ha a jövőben ebadót vetnének ki a gazdikra a születendő chipnyilvántartás alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!