Helyi közélet

2010.11.11. 15:54

Kofaverseny a patikapiacon

<p>Szinte megduplázódott Nyíregyházán a gyógyszertárak száma az elmúlt években.</p>

Az új kormányzati szándék szerint megváltoznának a jelenleg érvényben lévő gyógyszertár-alapítási és működtetési szabályok. Íme néhány változtatás a tervezetből: ismét kizárólag gyógyszerész lehetne a patikák többségi tulajdonosa; nem lehetne semmiféle marketing-kedvezménnyel kecsegtetni a vásárlókat; összesen négy gyógyszertárat birtokolhatna azonos tulajdonos.

– Üdvözöljük a tervezett lépéseket – kezdte reagálását Tari János, a Magyar Gyógyszerész Kamara megyei elnöke, majd hozzáfűzte: – Egyértelműen látszik, hogy hová vezetett az elmúlt négy esztendőben a patika-liberalizáció. Vannak persze emellett érvelő érdekcsoportok, de mi ezzel nem értünk egyet. A gombamód szaporodó gyógyszertárak mellett a régiek közül sok fizetésképtelenné vált, és tönkrement. Nincs pontos adat a számukról, hiszen nem kötelező a kamarai tagság.

Ledőltek a korlátok

Attól még, hogy a megyeszékhelyen szinte megduplázódott a számuk, nem lett jobb az ellátás, a készlet változatlan maradt. A marketing oldalát is szabályozni kell, a patika-kártya, a pontgyűjtő akció gyógyszerszakmai szempontból nem kívánatosak a jövőben.

A liberalizációval ledőltek a patikanyitási korlátok. Az újítás azt a célt szolgálta volna, hogy a friss diplomás gyógyszerészek vidéken gyógyszertárat alapíthassanak, de ez végül nem érte meg.

– Főleg a nagyvárosokban és a bevásárlóközpontokban nyíltak patikák. Átrendeződött a piac: Nyíregyházán például tudomásom szerint 23-ról 42-re emelkedett a gyógyszertárak száma – említette Gresó Tibor, a Platán gyógyszertár vezetője. – A betegek egyre több kedvezményben részesültek, egy Szeged környéki hálózat például gépkocsit sorsolt ki a vevők között. Ugyanakkor érzékelhető az is, hogy a csökkenő forgalom alacsony készletet eredményezett, és emiatt több utánajárást igényelt számukra a gyógyszerek beszerzése.

Minél több a patika, annál több a szelete a képzeletbeli tortának. A biztosnak ítélt vásárlók elcsábultak máshová a kedvezmények reményében. Határt kell szabni a terjeszkedésnek, ezt a célt szolgálja a tervezett szabályozás. Elsőként a városban saját hirdetési újsággal jelentkeztünk, amivel sikerült felvenni a harcot az újonnan létesült láncpatikákkal. Nem az indokolatlan gyógyszerfogyaztás növelése a célunk, hanem a vevő bizalmára alapozunk. Ha jó szót hall, és tanácsot kap, visszatér máskor is.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában