Emelkednek a szabálysértési bírságok

Emelkednek a szabálysértési bírságok
Emelkednek a szabálysértési bírságok
Nyíregyháza – Minden negyedik autónál tapasztalhatók kisebb-nagyobb műszaki problémák, hiányosságok.

Díjmentes Közlekedésbiztonsági Nyílt Napot tartott szombaton a megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége és Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Sok autós élt a felkínált lehetőséggel, és átvizsgáltatta gépkocsiját a Közlekedési Felügyelőség vizsgálóállomásán, ahol naprakész KRESZ és elsősegélynyújtási ismeretekkel is gazdagodhattak az érdeklődők.

 

A nyílt napon rendezett sajtótájékoztatón dr. Vinnai Győző, a megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: az autók tavaszi felkészítése, a megfelelő közlekedésbiztonsági állapot fenntartása nemcsak az üzembentartónak, hanem minden közúti közlekedésben résztvevőnek érdeke. – A híradók sajnos nap mint nap beszámolnak kisebb-nagyobb autóbalesetekről, amelyek egy része a gépkocsik rossz műszaki állapota, a közlekedési szabályok nem ismerése, illetve szándékos áthágása miatt következik be. A bajt tetőzi, hogy drámai szituációkban, amikor gyors és szakszerű segítségre lenne szükség, az állampolgárok passzívak maradnak, mert bár egykor megtanulták, képtelenek alkalmazni az elsősegélynyújtás alapjait – taglalta a kormánymegbízott, hozzátéve: április 15-től a kormányhivatalhoz kerülnek a szabálysértési ügyek, valamint emelkednek a büntetési tételek, így egyre kifizetődőbbé válik a szabálykövető, felelősségteljes magatartás.

 

Dankó András, a felügyelőség vezetője a statisztikák tükrében kifejtette: bár évről évre mérsélkődik, Magyarországon továbbra is kiemelt cél a halálos balesetek számának csökkentése. – Átlagosan minden negyedik gépkocsinál felfedezhető valamilyen műszaki hiba, hiányosság. Ennek oka, hogy sokan csak a műszaki vizsgáztatás közeledtével áldoznak időt és pénzt az autójuk karbantartására, holott ezt folyamatosan meg kellene tenni. Tavaly 59 vizsgálóállomáson közel 89 ezer vizsgáztatást végeztünk a megyében, 6500 közúti ellenőrzést és félezer tengelyterhelés-mérést végeztünk. 

Dr. Magyar Veronika megyei tisztifőorvos is rámutatott a közlekedésbiztonsági nyílt napok, a Fehér Könyv (közlekedésbiztonsági program) stratégiai céljainak hasznosságára, ugyanakkor hangsúlyozta: egy-egy nyílt nap mindössze a figyelemfelkeltésre elég, a hatóság célja az autós társadalom, illetve valamennyi közlekedő szemléletformálása.

KM-PI
hirdetés