Emlékezés a falu templomára

Már csak képeslap őrzi a régi templomot Tiszadadán
Már csak képeslap őrzi a régi templomot Tiszadadán - © Reprodukció: KM
Tiszadada – Azért kellett felrobbantani, mert magassága miatt stratégiai célpontnak számított.

Felrobbantott református templomára emlékezik Tiszadada önkormányzata és a község lakossága október 26-án 11.30-tól a Romtemplom utca végénél. Bár a templomot 1944. október 31-én robbantották fel a németek, a település pár nappal korábban idézi fel a fájó múltat.

– Gyászos napok sorozatát jelentette Tiszadada történelmében 1944 októberének vége. Egy olyan templomot semmisítettek meg, amelyet történeti források igazolnak, hogy egyike volt azon megyebeli templomainknak, amelyek még István király rendelete értelmében épültek, miszerint 10 falunak kellett egy templomot építeni – tájékoztatta lapunkat ifj. Kovács Géza.

A törvényszékkel fenyegették

– Azért kellett megsemmisülnie a templomtoronynak – s vele együtt a teljes templomnak – mert magassága miatt stratégiai célpont és megfigyelő pont is volt. A falut elhagyni készülő német csapatok 72 évvel ezelőtt ezekben a napokban fogtak hozzá a templomtorony felrobbantásának előkészítéséhez. Szűcs József tiszteletes úr ellenállt, azt mondta, semmiképpen nem engedi meg a templom lerombolását. A katonák azzal nyugtatták, csak a tornyot robbantják fel, mivel igen messzire lehet ellátni belőle. Felszólították, ha nem engedelmeskedik, katonai törvényszék elé állítják. Közben a katonák gyutacsokat, s mintegy 14 mázsa robbanóanyagot helyeztek el a templom falainak különböző részeiben.

A tragikus estén két német katona még visszamaradt, s mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el házaikat még a robbantás előtt. Robbantózsinórjaikat bő 300 méterre húzták ki.

Este fél nyolckor hatalmas dörej hallatszott. Nem csak a templomtornyot, de a teljes templomépületet, a parókiát, az iskolát és az utca minden házát elpusztította robbanás.

KM

Címkék: ,hirdetés