Emlékezés a fejedelemre

Emlékezés a fejedelemre
Kisvárda – II. Rákóczi Ferenc születésének 343. és Erdély fejedelmévé választásának 315. évfordulója alkalmából országszerte ünnepségekkel emlékeztünk a magyar történelem kiemelkedő alakjára. Az ünnepségeken részt vettek a Kisvárdai Kuruc Hagyományőrzők is.

A Szeregnyi testvérek, György és János által vezetett Kisvárdai Kuruc Hagyományőrző csoport tagjai már évek óta megemlékeznek II. Rákóczi Ferencről és az általa vezetett 1703–1711 közötti szabadságharcról. A csoport tagjai részt vettek a Budapesten, Monoron, Borsiban és Tarpán megrendezett ünnepségeken is.

Budapesten a Szent István–Bazilikában március 23–án ünnepi megemlékező istentisztelet volt II. Rákóczi Ferenc születésének 343. évfordulója alkalmából. Az istentiszteletet Kómár István rákóczifalvai plébános celebrálta. A mise után lelkes hagyományőrzők alkotta csapat átsétált a parlament elé, ahol megkoszorúztuk vezérlő fejedelmünk lovas szobrát. A kisvárdaiak koszorúját Majoros Sándorné, valamint a kis csapat legfiatalabb tagja, a három éves Lengyel Botond és Szeregnyi György helyezték el. Még ezen a napon, útban hazafelé részt vettek a Monoron megrendezett ünnepi megemlékezésen. Itt a megemlékezés koszorúját Majoros Sándorné, Majoros Réka és Szeregnyi György helyezte el.

Március 24–én immár 50. alkalommal tisztelegtek ünnepi megemlékezéssel II. Rákóczi Ferenc emléke előtt Borsiban. Az ünnepi megemlékezés zárásaként az emlékezők elhelyezték koszorúikat II. Rákóczi Ferenc mellszobra előtt. A Kisvárdai Kuruc Hagyományőrzők koszorúját Majoros Sándorné, Majoros Réka, Szeregnyi György és Vass Péter helyezte el.

Március 27–én a Tarpán megrendezett fejedelmi ünnepségen, is ott voltak a kisvárdai „kurucok”. A megemlékezés koszorúját Szeregnyi György és Vass Péter helyezte el.

– Vincze Péter –
hirdetés