Emlékezés a hősökre

Emlékezés a hősökre
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Minden hős emlékét ápolni kell, s a múltat így oldja békévé az emlékezés.

Guzelnik Ossip, Zsivkow Miklós, Gara Béla, Fjodor Michaljov, Supák Livó. Csupán néhány név arról a több ezer síremlékről, amelyek alatt örök álmukat alusszák különböző nemzetek fiai Nyíregyházán a Hősök temetőjében. Május utolsó vasárnapján, a hősök napján immár békében, vidám madárfüttyök kíséretében mindazokra emlékeztek, akik háborúban veszítették el az életüket, s távol hazájuktól, idegen földben nyugszanak.

– A halott ellenség nem ellenség többé, s ilyenkor már az sem kérdés, hogy igazságos vagy igazságtalan háborúban áldozta az életét hazájáért. Kegyeleti okokból minden hős emlékét ápolni kell, s a múltat így oldja békévé az emlékezés – mondta beszédében dr. Szabó Géza történész, a megyei honismereti egyesület elnöke azon a megemlékezésen, amelyet a nyíregyházi önkormányzat, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma közösen szervezett.
A megemlékezés szónoka szólt arról is, hogy a „szabadság nem virul a holtnak véréből”, tenni kell a nemzeti egységért, a békéért az utódoknak is. A hősök áldozatvállalása nem volt hiábavaló, mert tettük a nemzettudat erősítésének is példája.
– Mindegyik emberélet elvesztése tragédia. A katonás sorrendet visszatükröző sírkert egyenes beszédet intéz hozzánk: szól a családokat, édesanyákat, feleségeket otthon hagyó férfiakról, a katonai kórházban dolgozó segítőkész orvosokról és ápolókról, a hátország megpróbáltatásairól, az özvegyen és árván maradtak szenvedéseiről.
A múltat felidéző gondolatok után a tisztelet és a hála koszorúit helyezték el Nyíregyháza, valamint intézményeinek vezetői, képviselői.
A hős katonákról megemlékeztek még Nyíregyházán az I. és a II. világháborús emlékműnél is.

– KM –
hirdetés