Emlékezés a múltra

Dr. Darvas István főrabbi
Dr. Darvas István főrabbi - © Fotó: Pusztai Sándor
Újfehértó – Az emléknap alkalmából Újfehértón konferenciát és zenei estet rendeztek.

A holokauszt magyarországi áldozatairól minden évben április 16-án szoktunk megemlékezni.

A magyar kormány 2000-ben azért választotta ezt a napot az áldozatok emléknapjának, mert 1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatási és rendvédelmi szervek ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén. Az emléknap alkalmából Újfehértón Suhajné Szoka Margit pedagógus „A jövendőt nem adom, idegen kézben nem hagyom” címmel konferenciát és zenei estet szervezett a napokban.

A konferencián felszólalt dr. Chava Baruch izraeli történész, aki a holokauszthoz vezető út állomásait mutatta be az erőszakrendszer eszközein keresztül. Dr. Darvas István főrabbi a rabbi szerepéről beszélt a zsidó közösség életében. Előadásában bemutatta, mi az, ami meghatározza, hogy valaki rabbivá „válik”.
Pethő Szilvia a jeruzsálemi Yad Vashem Emlékközpont munkáját ismertette, kiemelve, hogy milyen jelentős szerepet tölt be a holokauszt emlékezetének megőrzésében. A konferenciát követően a Daróczi házaspár adott ízelítőt az izraeli jiddis-klezmer zenéből.

KM
hirdetés