Emlékezés a Nagy Háborúra Kisvárdán

Emlékezés a Nagy Háborúra Kisvárdán
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – Az első világháborút, és a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító programsorozatában szeptember 25–én (csütörtökön) Emlékező Napot tartanak Kisvárdán.

Ezen a napon három egymást követő rendezvényen a történelmi eseményeket idézik fel, s emléket állítva ezzel is a háború áldozatainak. A rendezvénysorozat a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Várday István Városi Könyvtár és a Rétközi Múzeum közös rendezésében zajlik.

Kiállítások és filmvetítés

A Rétközi Múzeumban délután három órakor köszönti, a megjelenteket Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere, majd Dr. Bene János a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója nyitja meg az –„Emlékezés a Nagy Háborúra” című kiállítást. A kiállítás anyaga Dr. Bene János gyűjteményéből való.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házának kiállítóterében Szivák Gábor a Várday István Városi Könyvtár igazgatója tart tárlat nyitót, ahol Szeifried Zoltán „100 év 100 kép” címmel 16 órakor megnyíló kiállításán hozza testközelbe az I. Világháborút.

Mindent fest–Ő

Szeifried Zoltán festő–grafikus, mindent fest–Ő. Gyermekkorától ösztönösen érdeklődött a rajz, festészet kifejező eszközei és módjai iránt. Technikai tárházában szerepel a ceruza, toll, akvarell, diópác, akril és természetesen az olajfestés. Foglalkoztatja a bibliai témájú festészet, csillagászat, filozófia, tájak, csendélet, a Föld élővilága, a Jelen és a Múlt, nem utolsósorban az emberi arc. Közel másfél száz egyéni és csoportos kiállításon szerepelt 1980-tól napjainkig. Állandó kiállításai mellett, számos alkotása található városunk közintézményeiben, a Magyar Parlamentben, Rómában, a vatikáni Múzeumban és egy tucat külföldi országban.

Mindez idáig hat kötet könyvillusztrációit készítette el. Meggyőződése, hogy minden megfesthető, ami az emberek tájékozódását segíti a világban és pozitív gondolatokat közvetít, a Jóra való hajlamot sugallja.

Jelenlegi grafikai sorozata az első nagy világégést mutatja be sajátos szemszögéből, ábrázolásmódjával.

Mindkét kiállítás megnyitón közreműködik a Weiner Leó Alapfokú Művészeti iskola.
A „Nyugaton a helyzet változatlan” című film bemutatója 17 órakor kezdődik a Várday István Városi Könyvtárban. A filmet Dr. Bene János a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója mutatja be.
A rendezvényt a Közép– és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatja.

– Vincze Péter –
hirdetés