Magyarország

2012.08.17. 07:51

OTP - 41,1 milliárd forint adózott nyereség

Budapest, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Az OTP bankcsoport a második negyedévben 41,1 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, szemben az első negyedévi 12,8 milliárddal és a tavalyi második negyedévi 37,3 milliárddal - közölte a társaság gyorsjelentésében pénteken a BÉT honlapján.

Budapest, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Az OTP bankcsoport a második negyedévben 41,1 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, szemben az első negyedévi 12,8 milliárddal és a tavalyi második negyedévi 37,3 milliárddal - közölte a társaság gyorsjelentésében pénteken a BÉT honlapján.

Ennek fő magyarázata a konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint az, hogy a bank az első negyedévben már elszámolta a pénzintézeti különadó idei évet terhelő teljes, 29 milliárd forintos összegét, illetve a devizahitelek végtörlesztése kapcsán is jelentkezett még 1,8 milliárd forint veszteség. Ezzel szemben a második negyedévben a számviteli eredményt javította az OTP Bank egyedi mérlegében szereplő szerb és montenegrói leánybanki részesedések értékvesztésének 4 milliárd forintnyi pozitív adóhatása.

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők a második negyedévre átlagosan 34,3 milliárd forint adózott profitot vártak.

A korrigált adózott eredmény 37 milliárd forint volt a második negyedévben, 15 százalékkal kisebb az előző negyedévinél.

Az OTP Csoport első félévi adózott nyeresége a különadó és a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésének negatív, illetve a részesedés értékvesztés adópajzsának pozitív hatásával együtt 53,9 milliárd forint, 28 százalékkal kisebb a tavalyi első félévi 74,5 milliárdnál, e tételek nélkül pedig 80,8 milliárd forint volt, ami 9 százalékkal marad el a bázisidőszak teljesítményétől.

A hitelportfólió minősége tovább romlott, a 90 napon túl késedelmes portfólió aránya 18,8 százalékra emelkedett, fedezettségük (76,6 százalék) a magas céltartalékképzés ellenére romlott az előző negyedévhez képest.

A rendelkezésre álló teljes likviditási tartalék 2012. június 30-án elérte az 5 milliárd eurónak megfelelő összeget, ami a jelentés szerint lényegesen több, mint az 1 éven belül lejáró adósságok állománya, illetve az esetleges likviditási sokkok kivédéséhez szükséges tartalékszükséglet.

Az OTP csoport IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutatója június végén 17,9 százalék volt, az elsődleges tőke (Tier1 ráta) 14,4 százalék.

Az adózott eredmény 42 százaléka az első félévben a külföldi csoporttagoktól származott, amelyek összesen 34 milliárd forinttal járultak hozzá a konszolidált eredményhez, míg a bázisidőszakban 26,8 milliárd forinttal. A jelentés szerint az orosz, bolgár és szlovák eredmény jelentősen növekedett, a horvát kiegyensúlyozott, a montenegrói és a szerb teljesítmény javul, az ukrán és a román operáció veszteséges.

Az OTP Core (magyarországi alaptevékenység) 2012 második negyedévében bankadó nélkül 22,8 milliárd forintos adózott eredményt realizált, ami 6 százalékkal kisebb az előző negyedévinél; a féléves eredmény 47,1 milliárd forint, 25 százalékkal marad el a bázisidőszakétól. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya az első negyedévi 14,6-ról 15,8 százalékra nőtt. A hitelállomány éves szinten 9, az előző negyedévhez képest 1 százalékkal csökkent árfolyamszűrten, míg a betétállomány a retail kötvényekkel együtt éves szinten 7 százalékkal, az első negyedévhez képest 1 százalékkal mérséklődött.

Az OTP Bank papírjait a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában jegyzik. Csütörtökön a részvény 3.745 forinton zárt, ára 30 forinttal - 0,79 százalékkal - csökkent az előző napihoz képest. Az elmúlt egy évben a részvény legalacsonyabb ára 2.680, a legmagasabb 4.375 forint volt.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!