Emlékezés az első parancsnokra

Emlékezés az első parancsnokra
© Fotó: katasztrófavédelem
Nyíregyháza – Péntek délelőtt az első nyíregyházi tűzoltóparancsnok, Sztárek Ferenc emlékhelyét koszorúzták meg a tűzoltók.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség, valamint a Nyíregyháza Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága mindenszentek alkalmából közösen emlékezett meg az egykori tűzoltóparancsnok sírjánál.

Az eseményen Gerebenics Károly tű. alezredes, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Dombrády László nyá. tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség elnöke, valamint Toldi András tű. őrnagy, nyíregyházi tűzoltóparancsnok is részt vett a beosztott állomány mellett.

132 évvel ezelőtt Sztárek Ferenc parancsnok irányításával kezdte meg működését a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet. Az akkori polgármester, Krasznay Gábor 1883. szeptember 23-án jelentette be, hogy szervezett tűzoltóságot létesít, majd az 1884. március 9-én tartott alakuló közgyűlésen mondták ki ténylegesen a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet működését, melynek főparancsnoka, Sztárek Ferenc lett.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés