Emlékjel idézi fel az újfehértói honvédtisztek hősiességét

Emlékjel idézi fel az újfehértói honvédtisztek hősiességét
© Fotó: KM
Újfehértó – Amikor 1848. szeptember 29-én Móga János főparancsnok vezetésével Pákozdnál a magyar honvédek megfutamították Jellasics horvát bán seregét, a résztvevői közül még senki sem tudhatta, hogy az ütközet tulajdonképpen a Magyar Honvédség megalakulását jelentette. Ennek immár 170 esztendeje, s az évforduló jó alkalom arra, hogy emlékezzünk azokra a hősökre, akik a megyénkből indultak el a haza függetlenségének megvédéséért.


A múlt megidézésében, az emlékek ápolásában élen jár a Nyíri Honvéd Egyesület. A civil szervezet közreműködésével tavasszal Nyírmadán, Vaján és Napkoron avattak fel emléktáblákat, míg szerdán Kisvárdán, csütörtökön pedig Újfehértón volt ünnepség.

– Az emléktáblákat a Nyíri Honvéd Egyesület ajánlotta fel, a helyi önkormányzatok pedig partnerek az ünnepségek megrendezésében. Az emlékjelekre azon lakók neve kerül fel, akik tisztként részt vettek a szabadságharcban, valamint szám szerint is feltüntetjük a honvédként, nemzetőrként harcolókat – mondta el Tóth Sándor nyugalmazott ezredes, helytörténész.

Az újfehértói emléktáblán a következő nevek olvashatóak:

Aranyos József honvéd százados

Szunyogh Albert honvéd százados

Margitay Lajos honvéd főhadnagy

Naményi Antal honvéd főhadnagy

Aranyosi János honvéd hadnagy

Margitay Gyula honvéd hadnagy

Pozsgay Ferenc honvéd hadnagy

Szunyogh Ábrahám honvéd hadnagy

Szunyogh Ágoston honvéd hadnagy

Szunyogh Sándor honvéd hadnagy

A honvédség és a nemzetőrség kötelékébe 175 újfehértói honfitárs állt be.

MML
hirdetés