Emlékkönyvi bejegyzések

Néhány napja minden a lengyel–magyar barátságról szólt Nyíregyházán
Néhány napja minden a lengyel–magyar barátságról szólt Nyíregyházán - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Magyar honvédeink bejegyzései szép példái a lengyel–magyar barátságnak.

Az idei lengyel–magyar barátság napján Varsóban a Magyar Kulturális Intézet igazgatója, dr. Tischler János a hagyományos lengyel–magyar barátság egy újabb – és igen megható – epizódjával lepett meg minket.

Hanka titkos naplója

Elmondta, hogy pár hónapja egy Tomaszóv Mazowieczkiben élő idős úr látogatta meg őket egy emlékkönyvvel. A „titkos napló” – ahogyan ő nevezte – a húgáé volt. Magyar katonákat szállásoltak be a házukba ugyanis 1944 augusztus elején, és ők mint tizenéves gyerekek hamar jó barátságba kerültek velük. A barátságnak, a bizalomnak kézzelfogható jele is volt: a húga, Hanka odaadta a titkos naplóját, az emlékkönyvet a magyaroknak, hogy írjanak bele egy pár sort.
A naplóban az alábbiak olvashatók: „Hanka! Isten segítse Lengyelországot és őszinte barátját, Magyarországot. Szabad Lengyelországban élj boldogan! Ezt kívánja 1944 háborús évében egy magyar ksiadz. (1944. VIII. 1. Kenéz Ferenc tábori lelkész, Bányai Artúr, Rusznyák Ferenc protestáns tábori lelkész.)”
Kenéz Ferenc egy szót lengyelül írt a naplóba. Ez a szó – ksiadz – lelkészt, papot jelent.

A következő lapon ez áll:

„Hanka! Sok-sok éven át küzdött lengyel nemzetet segítse az Isten és tartsa meg erőben. A magyar–lengyel barátságot soha semmi sem fogja elszakítani egymástól. Isten segítse mindig szép Lengyelországot! (1944. VIII. 1. Szalay László magyar királyi százados.)”

Segítség a bajban

A harmadik oldalon egy honvéd, Bajszi Mátyás bejegyzése van 1944. augusztus 2-áról:
„Sok szeretettel írom én ezeket a sorokat egy lengyel lánynak hálám alkalmával.”
Ezek a sorok is azt jelezik, hogy a lengyel nép – ismerve az ezeréves lengyel–magyar barátságot – bizalommal fogadta a magyar honvédeket, s tudta, hogy a bajban, főleg a Varsói Felkelés idején, biztosan számíthat a segítségükre. Bene János
hirdetés