Emléktáblák Kárpátaljának

Emléktáblák Kárpátaljának
Nyíregyháza – A nyíregyházi székhelyű Beregszászért Alapítvány a múlt hét végén három emléktáblát avatott fel Kárpátalján.

A Beregszászhoz tartozó Beregardó temetőjében elhelyezték a 190 évvel ezelőtt elhunyt, ma már ismeretlen helyen nyugvó Beregszászi Nagy Pál nyelvész és teológus, a mártír báró Perényi Zsigmond titkára; a beregszászi Európa-Magyar Ház udvarán Mátyás király, a Szolyvai emlékparkban pedig vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor gyalogsági tábornok, honvédelmi miniszter, az első világháborúban a Kárpátokban az orosz betörést megállító és visszaverő hős emléktábláját. Ez utóbbi bronz domborművét Balogh Géza nyíregyházi szobrászművész készítette, az emléktábla létrehozásához hozzájárult a Vitézi Rend Kárpátaljai Törzskapitánysága is.

Szurmay Sándor emléktáblájának avatásán Dalmay Árpád, a Beregszászért Alapítvány Kuratóriumának elnöke beszélt az Uzsoki-hágó hősének életéről, harci sikereiről. A rendezvényen a két állíttató szervezet képviselőin kívül részt vettek és koszorúztak megyénk más neves személyiségei is: Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, Tilki Attila országgyűlési képviselő, Komiszár Dénes történész, Leviczky Mihály, a Szent György Lovagrend megyei priorátusának priorja, Leviczky Zoltán, a Városvédő Egyesület alelnöke és mások. Az emléktáblát Szilágyi Mátyás, hazánk beregszászi konzulátusának főkonzulja és Dalmay Árpád leplezte le.
hirdetés