Jóváhagyás

2019.09.12. 07:30

Nagy győzelmet aratott Trump migrációs politikája az amerikai legfelsőbb bíróságon

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság, amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be, szerdán este hozott döntésével jóváhagyta a Trump-kormányzat egyik migrációt korlátozó intézkedését.

A kormányrendelet értelmében azok a menedékkérők, akik egy úgynevezett biztonságos országon keresztül érkeznek az Egyesült Államok határaihoz, nem jogosultak menedékkérelem benyújtására. A korlátozó intézkedés elsősorban a közép-amerikai államokból érkezőket sújtja.

A legfelsőbb bírósági döntés törvényesnek és jogszerűnek nyilvánította a kormányzati rendeletet, amely előírja, hogy a migránsoknak – mielőtt az Egyesült Államok határaihoz érnek -, először az útjukba eső harmadik országban kell menedéket kérniük.

A kormány intézkedése azonnali hatállyal életbe léphet, s még akkor is végrehajtható, ha alsóbb rendű bíróságon megtámadják. A kilenctagú alkotmánybíróság két liberális bírája, Sonia Sotomayor és Ruth Bader Ginsburg nem értett egyet a döntéssel.

Közös állásfoglalásában Sotomayor és Ginsburg úgy fogalmazott: „a végrehajtó hatalom ismét olyan döntést hozott, amely felborítja az üldözés elől menekülőket védő régi gyakorlatot”.

A kormányrendelet egyébként júliusban lépett életbe, de nyolc nappal ezt követően egy kaliforniai szövetségi bíró az egész országra kiterjedően felfüggesztette. Azóta jogi huzavona folyt, mert a bíró rendelkezését egy magasabb rendű bíróság megváltoztatta, és a tiltást csak Arizonára és Kaliforniára mondta ki érvényesnek, ám e hét elején a bíró ismét az egész országra kiterjesztette a felfüggesztést.

A kormányzat sikereként értékelhető alkotmánybírósági döntést Donald Trump elnök Twitteren „nagy győzelemnek” minősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában