Emmi: októberben indulnak az integrált térségi gyermekesélyprogramok

Budapest – A gyermekszegénység megelőzésére, visszaszorítására fókuszál az integrált térségi gyermekesélyprogramokat támogató pályázat, a komplex program október elsején indul az ország harmincegy leghátrányosabb helyzetű járásában – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a programra az érintett járások gyermekjóléti központjai és az azokat fenntartó önkormányzatok pályáztak, mindegyikük esetében döntés született a támogatói szerződések megkötéséről, amelyre szeptember közepétől nyílik lehetőség.

A nyertes pályázók 400-500 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretéből – tették hozzá.

A mintegy 24 milliárd forintos komplex programnak három eleme van. 15 milliárd forintra pályázhattak a térségi gyermekjóléti központok, amelyek pontosan tudják, hány hátrányos helyzetű gyerek él a térségben és mire van szükségük. Ezt egészíti ki egy 5,5 milliárdos infrastruktúrafejlesztési pályázat, a pénzből egyebek mellett játszóterek, közösségi házak létesíthetők. Emellett több mint 3 milliárd forint jut az úgynevezett kísérőprogramra, szakmai, módszertani háttértámogatást biztosítva.

Emlékeztettek arra, hogy 2007 és 2013 között már volt egy hasonló program, akkor huszonhárom hátrányos helyzetű járásban sikerült olyan együttműködéseket kialakítani, olyan szolgáltatásokat kiépíteni, amelyekre addig nem volt példa. Az akkori program 42 ezer gyermekhez jutott el.

A Gyerekesély program hozzájárul a nélkülözés mérsékléséhez, az iskolaérett gyerekek arányának növeléséhez, az iskolai hiányzások és lemorzsolódás arányának csökkentéséhez. Segíti továbbá a továbbtanulási mutatók javulását, az egészségtudatos életmód elterjesztését, helyi közösségek kialakítását, a korábbi hátrányos helyzetű térségek integrált gyermekprogramjainak és szakmai, módszertani támogatásának folytatását, bővítését – írták.

– MTI –
hirdetés