Uncategorized

2015.06.15. 08:18

Nem Superman, CPO!

A CPO közbelép, ha megoldatlan problémák vannak. Nem Superman, bár kétségtelenül ott akciózik, ahol cselekedni kell. Békét teremt a Víztorony környékén egy szemetes udvaron a tulaj és a lakó között. Étel- és tűzifaosztást szervez oda, ahova még nem jutott.

A CPO közbelép, ha megoldatlan problémák vannak. Nem Superman, bár kétségtelenül ott akciózik, ahol cselekedni kell. Békét teremt a Víztorony környékén egy szemetes udvaron a tulaj és a lakó között. Étel- és tűzifaosztást szervez oda, ahova még nem jutott.

NYÍREGYHÁZA. Zebrafestést generál a kertvárosi óvoda előtt, hamuzókat rakat ki egy intézmény közelében, ahol halomban állnak a csikkek. Nem mellesleg háromezer fiatalt mozgósít egy stand up comedy stílusban elhíresült bűnmegelőzési szaktekintély előadására. S amikor kigyulladnak az imitált diszkófények, plüssfigurák repülnek, az előadó beszél, beszél, és átmegy az üzenete. A CPO akkor továbbsiet. Máshol is dolog van.

Megtörtént esetek Nyíregyházáról, 2014-2015-ben. A közösségi rendészet hét CPO-jának elmúlt egy évéből ragad ki igaz történeteket. Egy svájci kísérleti projekt hazai honosítási tapasztalata, hogy kell a kapocs a rendőrség és a lakosság között.

A mediátor, aki a lakosság nyugalmát zavaró eseteket kutatja, s a megoldások érdekében partnereket keres, kiemelten figyel az ifjúságra. Nemcsak bűnmegelőzési előadások sorát szervezi meg, külön kezdeményez akciókat a tizen-, huszonévesek biztonságos szórakozásáért.

Mindezt Dr. Illés László r. alezredes, kapitányságvetetővel értékeltük, bízva a projekt magyar folytatásában.

– Az együttműködés alapú bűnmegelőzésért kidolgozott közösségi rendészeti projektet az országban kísérleti jelleggel négy megyeszékhelyen, köztük Nyíregyházán vezették be 2014. július 1-jén. Ennek egyik területe a fiatalok biztonságos szórakozása.

Komoly szerepe volt már tavaly nyáron is a CPO-knak a nyíregyházi szórakozóhelyek felmérésében, ahol az önkormányzati képviselőkkel, szakhatóságokkal azt vizsgálták, hol szórakozhatnak biztonságosan a fiatalok.

– Jó visszhangja volt, s már felvetődött az ötlet, hogy egyes szórakozóhelyeket, melyek megbízhatóak, QR kóddal lehetne jelölni. A szülők is nyugodtabbak lennének, ha gyermekeik szórakozóhelyét ilyen szemmel figyelik. Van már jelentkező vendéglátóhely is, ahol bűnmegelőzési kisfilmeket vetítenének, hogy a szórakozás közben erre is jusson figyelem.

A lényeg, hogy ha nem is dekódolódik azonnal az üzenet, a fiatal döntési helyzetben a helyes utat válassza.

Interaktív üzenet átvitel

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság a város iskoláiban folyamatosan tart előadásokat a bűnmegelőzésről. Minden alkalmat megragadnak az ifjúság megszólítására. Az áldozattá válás, a kábítószer vagy az új, pszichoaktív anyagok tekintetében, vagy a közlekedésbiztonságról szólva a CPO közreműködése még inkább fejlesztheti a párbeszédet az érintett szereplők között.

Az ifjúsági programok közül kiemelkedett a néhány héttel ezelőtti Klobusitzky György előadás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem népszerű és nagy szaktekintélyű mestertanára olyan képeket pörgetett le és tette interaktívvá a bűn- és baleset-megelőzés témakörét, hogy maradandó élményt nyújtson. Az előadás egyetlen küldetése az volt, hogy figyelmeztesse a fiatalokat, hogy szórakozás közben is vigyázzanak magukra. Ezzel lehet, hogy meg tudunk előzni egy diszkóbalesetet, vagy egy kábítószer-túladagolást.

Itt nem a CPO-k a superman-ek, de megtalálják a legjobb előadókat és odaviszik a fiataljainkhoz.

Herczku Tünde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!