Energiafűvel üzletel a kazánkirály Morvai

Az energiafű oldahatja meg a hazai energiaellátás problémáit, ugyanis Magyarország energiaszükségletének 30 százalékát lehetne vele fedezni – jelentette ki pénteken egy Nagyrédén tartott bemutatón a kazánkirályként ismert Morvai Ferenc.

A szarvasi mezőgazdasági kutatóintézetben Janowszky János professzor által kifejlesztett energiafűvel a rossz minőségű földeket is be lehetne vetni, nem maradnának ugaron területek és mindez kétszázezer agrárválalkozónak biztosítana megélhetést – közölte Morvai, aiknek az irányításával kisebb kazánokat már fejlesztettek a lágyszárú növényekből készült, úgynevezett pellet elégetésére.

Fásszárú növényekből, lombkoronákból, cserjékből már sokfelé készítenek fűtőanyagot, csakhogy a lágyszárú növényekből készült, préselt rúddarabkákat eddig még nem tudták fűtőanyagként hasznosítani, mert nem volt arra alkalmas kazán. A korábbi típusokat ugyanis tönkretette az elégetett fű miatt keletkező szilikát – közölték tüzeléstechnikai szakemberek.

Morvaiék kazánfejlesztő cége, a Megamorv a Boly Zrt.-vel már több kazántípus sikeres próbaüzemén van túl, a gyártási technológiát 26 országban le is védették. A kazánkirály most állami támogatással szeretné az energiafűre épített fűtést a magánházakban és a közintézményekben elterjeszteni.

Németh Imre, a Miniszterelnöki Hivatal Fejlesztéspolitikai Irányító testületének egyik vezetője közölte, már az idén is többlettámogatást igényelhetnek azok a termelők, akik bioenergia-alapanyaggal foglalkoznak. A volt agrárminiszter kijelentette továbbá, hogy a kormány érdekelt abban, hogy a megújuló energiaforrásokat mind nagyobb mértékben használjuk fel. Szerinte az agrár-, és a környezetvédelmi tárcánál, illetve a regionális fejlesztési tanácsokban jövőre lehet ehhez a programhoz fejlesztési forrásokat találni.
hirdetés