„Energiapályázat”

Energiahatékonyság szempontjából Magyarország csupán az EU átlagos szintjének felét éri el, ezért szükségesek a felhasználás hatékonyságát növelő beruházások.

Ezt a célt szolgálná az újonnan meghirdetett két, a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítésére és a lakások energetikai korszerűsítésére hirdetett program is. A lakosság számára vissza nem térítendő támogatásokat nyújtó tenderekre pályázók energia-megtakarításra 880 millió forintot, megújuló energiaforrások bővítésére 183 millió forintot nyerhetnek el. A közel egymilliárd forintos keretre március végétől addig fogadják be az igényeket, ameddig a keretek ki nem merülnek.

A Pályázati Formanyomtatvány, valamint az „Útmutató” a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (www.gkm.gov.hu ) honlapjáról tölthető le. A pályázatokkal kapcsolatban érdeklődhetnek az Energia Központ KHT. ügyfélszolgálatán (tel.: 1/456-4302 vagy 456-4388). A pályázatok benyújtására postai úton az Energia Központ címére (1476 Budapest, Pf. 288) 2006. március 31-étől van lehetőség.

Ezekre a célokra még kétféle támogatási forma létezik Magyarországon. Az NFT Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Programja (KIOP) keretében mindkét célra, a Panel plusz programban pedig lakótelepi lakások energiatakarékosabbá tételére lehet támogatást igényelni. Igaz, az előbbi 2006-ig érvényes 6 milliárd forintos pályázati kerete kimerült, s csak a jövő évben lesz újra pénz ebben a programban.

OlKa
hirdetés