Energiatakarékosságra ösztönöznek

Március 31-től jelentkezhetnek a hagyományos építésű családi házak, illetve többlakásos városi épületek tulajdonosai a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium energetikai pályázatára.

Azok pályázhatnak – derül ki a tárca tájékoztatójából, akik energiatakarékossági okokból kívánják lecserélni rosszul záródó ablakaikat, a homlokzatokon hőszigetelést csináltatnak, illetve felújítják a fűtési rendszert.

Az állami támogatás legfeljebb a teljes beruházási összeg 1/3-a, de maximum 300 ezer forint lehet. Kivételt képez, ha a tulajdonosok egyszerre több munkát is elvégeztetnek, ez esetben 600 ezer forintig is fölmehet az állami támogatás összege. A társasházak esetében lakásonként csak 200 ezer, egyszerre végzett munkák esetén maximum 400 ezer forint támogatás érhető el. Megújuló energiaforrások bevezetését, köztük napelemek,  szélkerekek vásárlását maximum 300 ezer, kivételes esetben pedig 500 ezer forinttal támogatja az állam.

A pályázatokat melyekhez egy maximum 3 hónapos tulajdonlapot is mellékelni kell, havonta bírálják el, tehát folyamatosan lehet jelentkezni, de csak addig fogadják azokat, amíg az erre szánt keret engedi. A támogatást csak utólag, a munkák befejezése után a számlák alapján fizetik ki.

-Galambos Béla-
hirdetés