Engedély nélküli transzplantációk

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán elrendelte a nyomozást az Egészségügyi Minisztérium június 20-án érkezett feljelentése alapján – olvasható a ORFK internetes portálján.

A Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya emberi test tiltott felhasználásának gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az üggyel kapcsolatos dokumentumokat a rendőrség lefoglalta, a tanúk kihallgatása megkezdődött.

Az Egészségügyi Minisztérium május 18-án, egy korábbi bejelentés alapján kezdett vizsgálódni szabálytalanul végrehajtott transzplantációs műtétek, illetve az ezek során kioperált szervek külföldre kerülésének engedélyeztetésével kapcsolatban.

Az új kabinet szakminisztere, Molnár Lajos június 19-én jelentette be, hogy az elődje által indított vizsgálat részeredményei alapján a minisztérium rendőrségi feljelentést tett, illetve az ügy lezárultáig azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól a magyarországi transzplantációkért felelős szerv, a Hungarotransplant Kht. igazgatóját, dr. Borsi Józsefet.

A vizsgálat további felügyeletével megbízott miniszteri biztossá pedig Sótonyi Péter professzort, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökét nevezte ki a tárcavezető.

Molnár Lajos hétfői tájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy szakmai kifogás a vizsgált esetek egyikében sem merült fel, adminisztrációs és pénzkezelési szabálytalanságokra bukkantak.

A szakminiszter külföldi orvoscsoportok Magyarországon nem engedélyezett tevékenységét említette példaként, de azt, egy kérdésre válaszolva határozottan cáfolta, hogy szervkereskedelem gyanúja merült volna fel.

A politikus arra emlékeztetett, hogy Magyarország nem tagja egyik nemzetközi transzplantációs szervezetnek sem, ezért beültetésre alkalmas szerv csak egyedi engedélyeztetési eljárás mellett kerülhet külföldre tőlünk.

Az engedélyt kérő, és az azt megadó személyek, illetve intézmények esetenként változnak – mondta el a Független Hírügynökségnek Kundra Anna, az Egészségügyi Minisztérium sajtófőnöke.

A szerdán megindult rendőrségi eljárás keretében a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai megkezdték a tanúk kihallgatását, és ezzel egyidőben lefoglalták az üggyel kapcsolatos dokumentumokat.
hirdetés