Gáztűznézőben: nem fő meg a leves!

Gáz - illusztráció
Gáz - illusztráció
Nyíregyháza – Jogos lehet a panasz, hogy időnként gyengébb fűtőértékű gázt kap a fogyasztó. A szolgáltatótól rendre olyan válasz érkezik: a gázzal nincs semmi probléma.
Számlaadatok magyarázata [.pdf – 2.0MB]

9:30: Nem fő meg a leves

Ugyanannyi idő alatt nem fő meg a leves, nem forr fel a víz, nem fő le a kávé és a láng színe is más, mint egyébként lenni szokott. Gyengébb a gáz fűtőértéke – érkeznek bizonyos gyakorisággal ismétlődő olvasói, lakossági panaszok a Kelet-Magyarország szerkesztőségéhez. Továbbítva az észrevételeket a szolgáltatóhoz rendre az a válasz: a gázzal nincs semmi probléma, azt mindig az elvárt minőségben kapja meg a fogyasztó.

11:15: Hosszú a sor a Tigáz elõtt

Van, aki a gázórát szeretné átíratni, vagy csak bediktálná az óraállást, és olyan is, aki túl magas gázszámlát kapott.
– Azért jöttünk, hogy választ kapjunk arra, hogyan lehet ilyen magas a gázszámlánk – kezdte a rakamazi Tóth József. – Mi az átalánydíjas fizetést választottuk, de nem erre számítottunk: úgy gondoljuk, nem tájékoztattak megfelelõen azzal kapcsolatban, hogy milyen módon gondolják az átalány számítását. Ha ezt jelenti az átalány, akkor lehet, hogy inkább alkalmanként bediktálnánk az óraállást.

Nos, lehet, hogy mégsem ilyen rózsaszínű a kép? A lap szakértőtől kért és kapott véleményt, amely szerint valóban könnyen előfordulhat, hogy alacsonyabb fűtőértékű, azaz gyengébb minőségű gáz kerül a vezetékekbe (technológiailag egyéb légnemű anyagok keverése is lehetséges). Vagyis a rendszer manipulálható. Jelenleg a lakosság kiszolgáltatott, mert bár a fűtőérték műszeresen bevizsgálható, azt a szolgáltató végezheti el. Itt pedig ugye némi összeférhetetlenség sejlik fel…

A gáz fűtőértékre szabott árát annak idején a Hajdúszoboszlónál kitermelt, igen jó minőségű, csaknem tiszta metán alapú energiahordózóra szabták meg. Ez volt a viszonyítási alap, de ma már többnyire gyengébb minőségű gázhoz jut a hazai szolgáltató és kétséges, hogy ez hogyan érvényesül díjban – állítják a fogyasztók és véli a szakember.

Az egyes tüzelõanyagok fûtõértéke

Szárított fa: 14,4-15,8 MJ/kg
Kõszén: 27–32,7 MJ/kg
Kõolaj: 40–43 MJ/kg
Földgáz: 32–42 MJ/köbméter
Fûtõérték: egységnyi anyag tökéletes elégetésekor keletkezõ hõmennyiség.

A gázszolgáltató számlájából nehéz (szinte képtelenség?) kiigazodni, valójában miért is fizetünk. Hogyan segíti a tisztánlátást a szolgáltató, a fogyasztóvédelem?

Abban az esetben, ha valaki úgy gondolja, hogy a gázórája elromlott – többet mér, lassabban forog, stb. – levélben fordulhat a Tigáz Zrt. nyíregyházi kirendeltségéhez – Debreceni u. 102. –, az illetékesek pedig néhány napon belül felkeresik az ügyfelet. Az órát Hajdúszoboszlóra viszik, majd hitelesítik.

16:28: Rendszeresen ellenőrzik a gázt

A fűtőértékek gázmezőnként változók, s hazánk a vezetékeken több mezőről is kap földgázt. Ezek nem egyformák, s valószínűleg ezt érzékelik amikor más lángszínt, vagy fűtési tulajdonságot jelentenek be, de a készülékek állapota is.

- Az idei év első hónapjában, többen szembesültek a földgáz tényleges árával, s sokukban felmerül a kérdés, valóban olyan minőségű és fűtőértékű a gáz, ellenőrzi-e egyáltalán azt valaki?

- A fűtőértékek gázmezőnként változók, s hazánk a vezetékeken több mezőről is kap földgázt. Ezek nem egyformák, s valószínűleg ezt érzékelik amikor más lángszínt, vagy fűtési tulajdonságot jelentenek be, de a készülékek állapota is jelentősen befolyásolja a tulajdonságokat. Az elmúlt év őszén végeztünk saját hatáskörben, bizalmi mérést, azoknál akik panasszal éltek, s gáz álltalunk mért adatai a határon belül voltak. A gázzal kapcsolatos panaszokat és észrevételeket a szolgáltatóhoz, vagy amikor többen jelzik egy adott településen akkor az önkormányzathoz kell eljuttatni, s ezekben az esetekben lehet kérni a lakossági gáz fűtőértékének mérését – mondta el lapunknak Nagy Tibor a Magyar Energia Hivatal Fogyasztvédelmi osztályának vezetője.

– A Magyarországra beérkező földgáz fűtőértékét több helyen is mérjük. A belépéskor, a gyűjtővezetékben, valamint akkor is amikor a nagykereskedő átadja azt a lakossági szolgáltatóknak. Ez utóbbi esetben kiadunk egy nyilatkozatot, amely a gáz fűtőértékét is tartalmazza, s a szolgáltató csak ez alapján számlázhat a fogyasztóknak – közölte Nagy Tibor.

– Nyéki Zsolt –
hirdetés